Η ασφαλιστική Anbang μπήκε στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών

Η ασφαλιστική Anbang μπήκε στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινεζικές αρχές απαίτησαν από την κινεζική ασφαλιστική εταιρεία Anbang Insurance Group, της οποίας ο πρόεδρος είχε συλληφθεί τον Ιούνιο, να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει εκτός της Κίνας, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg. Η κινεζική κυβέρνηση απαίτησε, επίσης, η Anbang να επαναπατρίσει τα έσοδα από την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων εκτός Κίνας, σύμφωνα με το Bloomberg. Δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα κινηθεί η Anbang. H εταιρεία ανακοίνωσε, μέσω μηνύματος στο κοινωνικό δίκτυο WeChat, ότι «προς το παρόν δεν σκοπεύει να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό. Ολα βαίνουν καλώς για την Anbang. Η εταιρεία διαθέτει σημαντική ρευστότητα και παραμένει φερέγγυα». Εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής εποπτικής αρχής για την αγορά ασφαλίσεων δεν σχολίασε αυτή τη δήλωση.

Η Anbang ήταν μεταξύ των ισχυρότερων κινεζικών ασφαλιστικών εταιρειών που τα προηγούμενα χρόνια είχαν προβεί σε σειρά σημαντικών εξαγορών στο εξωτερικό, ενισχυμένες από τη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων στην κινεζική αγορά. Το 2014, η Anbang είχε γίνει διεθνώς γνωστή όταν είχε εξαγοράσει το ιστορικό ξενοδοχείο Waldorf Astoria στη Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος της Anbang Γου Ξιαοχούι συνελήφθη και ανακρίθηκε τον περασμένο μήνα, ενώ οι εποπτικές αρχές χαρακτήρισαν παράνομες τις πρακτικές που χρησιμοποιούσε η εταιρεία ώστε να αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, αρκετές κινεζικές εταιρείες που είχαν πραγματοποιήσει σημαντικές εξαγορές στο εξωτερικό έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Πεκίνου, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τις εκροές κεφαλαίων και τις δαπανηρές εξαγορές που βασίζονται στον δανεισμό. Μεταξύ άλλων, το Πεκίνο διερευνά τις Fosun International, HNA Group, Dalian Wanda Group και την εταιρεία που εξαγόρασε την ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν. Στις αρχές Ιουλίου, κατά τη διάρκεια συνόδου για το κανονιστικό πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, παρουσία του Κινέζου προέδρου, οι κινεζικές αρχές είχαν δεσμευθεί ότι θα περιορίσουν τον εταιρικό δανεισμό και είχαν τονίσει πως η πρόληψη του συστημικού κινδύνου είναι μια διαρκής μάχη.

Τα τελευταία χρόνια, η Anbang είχε γιγαντωθεί πουλώντας ασφαλιστικά προϊόντα που πρόσφεραν στους αγοραστές τους αποδόσεις πολύ υψηλότερες από αυτές του ανταγωνισμού. Ωστόσο, φέτος οι κανονιστικές αρχές έχουν αρχίσει να απαγορεύουν την πώληση τέτοιων προϊόντων, χαρακτηρίζοντάς τα «ακατάλληλες καινοτομίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή