Αποχαιρετιστήρια δεξίωση και δύο εκθέσεις από Εϊντε

Αποχαιρετιστήρια δεξίωση και δύο εκθέσεις από Εϊντε

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προγραμματισμένη για αύριο επιστροφή στην Κύπρο του Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της παρουσίας του στη θέση αυτή, καθώς πρόκειται να κατέλθει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναμένεται με ενδιαφέρον το κλίμα που θα επικρατήσει στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση προς τιμήν του, όπου είναι πολύ πιθανό να συναντηθούν οι κ. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Εϊντε θα έχει προηγουμένως ξεχωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Εϊντε πρόκειται να συνοδεύσει την ολοκλήρωση της θητείας του ως ειδικού συμβούλου για την Κύπρο, με δύο εκθέσεις στις οποίες αναμένεται να κωδικοποιεί τα συμπεράσματά του από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά και τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές που υπάρχουν και για τον τρόπο που θα πρέπει τα εμπλεκόμενα μέρη να πορευθούν εφεξής.

Την ίδια στιγμή, Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν στενά τις διαρροές αναφορικά με τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς για το άνοιγμα της Αμμοχώστου και σε σχέση με τους Μαρωνίτες. Διπλωματικοί κύκλοι σπεύδουν, ωστόσο, να υπογραμμίσουν ακριβώς ότι πρόκειται για διαρροές και όχι για κάποια συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση που επισήμως παρουσιάζεται. Η επισήμανση αυτή είναι κάθε άλλο παρά τυχαία, καθώς οι ίδιες πηγές φροντίζουν να υπενθυμίσουν τη στάση της Αγκυρας σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου κύκλου των διαπραγματεύσεων και τις διαρκείς αναφορές Τούρκων αξιωματούχων σε Plan B.

Σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί δήλωσε χθες ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται βήματα παρόμοια με αυτά που θα γίνονταν σε περίπτωση συνολικής λύσης, ενώ πληροφορίες από τα Κατεχόμενα ανέφεραν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται καμιά εξέλιξη πριν από την πάροδο αρκετών μηνών.

Κινητικότητα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεχίζεται η έντονη κινητικότητα με επίκεντρο την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Χθες, στη Λευκωσία βρέθηκε η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας Ρομπέρτα Πινότι, η οποία είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της κυπριακής ηγεσίας και έγινε δεκτή από τον κ. Αναστασιάδη. Η επίσκεψη θεωρείται κατά κάποιον τρόπο συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Κύπρο πρόσφατα η Γαλλίδα ομόλογός της και εντάσσονται και οι δύο σε έναν συμβολισμό στήριξης της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων, καθώς τις γεωτρήσεις έχει αναλάβει η κοινοπραξία TOTAL-ENI.

Σε ένα παράλληλο μέτωπο, η Λευκωσία αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά στην έκδοση NAVTEX από την Τουρκία, η οποία αφορούσε δραστηριοποίηση πλοίου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού σε θαλάσσια περιοχή, η οποία εισέρχεται στα οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, το αμερικανικό σκάφος επρόκειτο να κινηθεί στην περιοχή αυτή για να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προχώρησε σε διάβημα προς την Ουάσιγκτον, ζητώντας εξηγήσεις για το ζήτημα. Επί του συγκεκριμένου θέματος, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν από την τουρκική πλευρά να παρασυρθούν τρίτες χώρες και να εμπλακούν σε δραστηριότητες που αφορούν περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υπάρχει πάντοτες εγρήγορση για την ενημέρωση των χωρών αυτών ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία της Αγκυρας η έκδοση NAVTEX για τις εν λόγω περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή