Υψηλότερο τίμημα αναζητεί η κυβέρνηση για την ΕΒΖ

Υψηλότερο τίμημα αναζητεί η κυβέρνηση για την ΕΒΖ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβολή οδηγήθηκε η χθεσινή γενική συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), ύστερα από σχετικό αίτημα του βασικού της μετόχου, του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με την πώληση των δύο θυγατρικών της στη Σερβία. Πηγές με γνώση των σχετικών διεργασιών θέλουν την κυβέρνηση σε αναζήτηση μοντέλου που θα επιτρέψει την αύξηση του τιμήματος για τα δύο ζαχαρουργεία και να προχωρήσει η συναλλαγή. Κάτι, που θα επιτρέψει στην υπερχρεωμένη βιομηχανία να διαγράψει χρέη διπλάσιου ύψους από αυτό του τιμήματος, σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης που έχει συνομολογηθεί με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς.

Η συνέλευση ανεβλήθη για την Τρίτη 29 Αυγούστου, έπειτα από την πρωτοβουλία της κατόχου ποσοστού 82,33% του συνόλου των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου, δηλαδή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. Υπό Ειδική Εκκαθάριση, όπως ονομάζεται ο φορέας εκκαθάρισης. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ αρνείται να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό που έγινε για τα ζαχαρουργεία στη Σερβία και ο οποίος προσείλκυσε δεσμευτική οικονομική προσφορά της τάξης των 51 εκατομμυρίων ευρώ, κρίνοντας χαμηλό το τίμημα παρά την αρχική αποτίμησή τους στα 25 εκατ.

Η Πειραιώς, στην οποία η ΕΒΖ οφείλει δάνεια άνω των 150 εκατ., θεωρεί πως το τίμημα είναι ικανοποιητικό και δεν συμφωνεί στην κήρυξη άγονου του διαγωνισμού. Τη βελτιωμένη, όπως ζητήθηκε, προσφορά των 51 εκατομμυρίων για τα δύο ζαχαρουργεία στη Σερβία υπέβαλε προ δύο εβδομάδων η σερβική ΜΚ Group, ενώ στην προηγούμενη φάση, αυτή των δεσμευτικών προσφορών, είχαν υποβληθεί τρεις προτάσεις: της MK Group, της αυστριακής Agrana και της κοινοπραξίας της γαλλικής Cristal Union με την κροατική Viro Tvornica. Η Agrana, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είχε δώσει τη χαμηλότερη προσφορά, ενώ η γαλλοκροατική κοινοπραξία υπέβαλε προσφορά που υπολείπεται σημαντικά των 50 εκατ. και επιπλέον περιελάμβανε αιρεσιμότητες. Ετσι ως πλειοδότης φέρεται η MK Group, που είναι και η μόνη που κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή