Δεσμευτικές προσφορές από δύο funds για την εξαγορά της Avis

Δεσμευτικές προσφορές από δύο funds για την εξαγορά της Avis

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ελληνοαμερικανική κόντρα μετετράπη ο διαγωνισμός της Τράπεζας Πειραιώς για την Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις, την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων που αποτελεί τον κύριο κάτοχο του δικαιώματος χρήσης στην Ελλάδα των σημάτων Avis και Budget Rent a Car.

Οι δύο δεσμευτικές οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν είναι αφενός αυτή του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Fortress Group και αφετέρου του Virtus South European Fund. Το Virtus έχει ως επικεφαλής τον Ελληνα επενδυτικό τραπεζίτη Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ» μεταξύ των βασικών μετόχων του περιλαμβάνει και τον όμιλο Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού, αλλά και άλλα ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια.

Η αξιολόγηση των προσφορών αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες, αναφέρουν κύκλοι σε γνώση της διαδικασίας. Κάτι που σημαίνει πως οι αποφάσεις και ακόμα περισσότερο η συναλλαγή ενδέχεται να μετατεθούν το φθινόπωρο.

Η εταιρεία Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις δραστηριοποιείται στον χώρο των βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων οχημάτων, όπως και στις πωλήσεις μεταχειρισμένων και έκλεισε τη χρήση του 2016 με κύκλο εργασιών 163,1 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 19,3 εκατ. αυξημένα κατά 41% σε σχέση με το 2015. Θεωρείται μία από τις επιχειρήσεις που είναι βέλτιστα τοποθετημένη για να επωφεληθεί περαιτέρω από τη μεγάλη αύξηση των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, οι οποίοι κατά τα τελευταία πέντε έτη έχουν σχεδόν διπλασιασθεί: από 15 εκατομμύρια το 2010 στα 25 εκατομμύρια το 2016 και φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 30 εκατομμύρια.

Διαθέτει στόλο 31.000 αυτοκινήτων και δίκτυο με 80 σταθμούς ενοικίασης σε όλη την Ελλάδα και παρέχει πρόσβαση στις υπηρεσίες του ομίλου Avis Budget Group, με περισσότερους από 5.450 σταθμούς ενοικίασης σε 160 χώρες.

Η Avis απέκτησε παρουσία στην Ελλάδα το 1960, αλλά το 2007 η μητρική πολυεθνική μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής της στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι 25,5 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να αναλαμβάνει επίσης τις υποχρεώσεις της και τη χρηματοδότησή της.

Σήμερα η Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. που διαχειρίζεται τα σήματα Αvis, Budget Rent a Car και Payless Car Rental είναι θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, και master franchise της πολυεθνικής Avis Budget Group για όλη την Ελλάδα. Τη διοίκηση της Olympic ασκεί ο διευθύνων σύμβουλος (και αντιπρόεδρος) Ανδρέας Β. Ταπραντζής, ενώ πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Απόστολος Σ. Ταμβακάκης.

Κατά τον πρώτο γύρο της διαδικασίας αξιοποίησης της συμμετοχής της Πειραιώς στην εταιρεία, το ενδεχόμενο εξαγοράς διαπραγματεύτηκε και ο τουρκικός όμιλος Koc Group ο οποίος «είναι πλέον εκτός», όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή