Νέα πυρά δικηγόρων κατά ΣΥΡΙΖΑ

Νέα πυρά δικηγόρων κατά ΣΥΡΙΖΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθημερινά είναι τα «επεισόδια» στον χώρο της Δικαιοσύνης, στον απόηχο της πρόσφατης σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικών λειτουργών.

Ειδικότερα, με σκληρή ανακοίνωσή της η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Βασίλης Αλεξανδρής, απαντά στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για τα όσα είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (στο φύλλο της περασμένης Κυριακής) αναφορικά με τη στάση των δικηγόρων στην πρόσφατη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης.

«Αν η κυβέρνηση ήλπιζε ότι η Δικαιοσύνη θα λειτουργεί ως κλειστό κύκλωμα που θα επιβεβαιώνει κάθε φορά τις πολιτικές της επιλογές, κατανοούμε την απογοήτευσή της. Η Δικαιοσύνη όμως δεν χρειάζεται επικρίσεις που θίγουν την ανεξαρτησία της και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτή (…) αν ο υπουργός έχει ασθενή ή επιλεκτική μνήμη αυτό αποτελεί μία επιπλέον ατυχή συγκυρία, η οποία ευτυχώς δεν αλλάζει την πραγματικότητα», αναφέρει η ολομέλεια των προέδρων, αποδίδοντας εν συνεχεία στην κυβέρνηση πολιτική ασυνέπεια.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ασυνέπειας του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα έλεγε ως αντιπολίτευση και όσα πράττει ως κυβέρνηση αναφέρει τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που στη συνέχεια νομοθέτησε η κυβέρνηση. «Το ίδιο κόμμα ως αντιπολίτευση τασσόταν αναφανδόν υπέρ της προστασίας των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας. Σήμερα σπεύδει να καθιερώσει σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μήπως αυτό είναι που “αναξιόπιστα κραύγαζε” ως αντιπολίτευση και “αναξιόπιστα ενεργεί” ως κυβέρνηση;» επισημαίνει η ολομέλεια.

Ως προς τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι τάσσεται κατά της επιβολής ΦΠΑ στους δικηγόρους, η ολομέλεια χαιρετίζει τη θέση αυτή καλώντας τον να ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα της νομοθέτησης του πλαισίου. «Αλλιώς τα λόγια δεν έχουν νόημα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η «κόντρα» μεταξύ κυβέρνησης και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος εμφανίζεται σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Documento να σχετίζεται με αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών. Ο κ. Αθανασίου, με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και συνειδητό ψεύδος και εν συνεχεία ζήτησε από τους «διαδόχους» κ. Παρασκευόπουλο και Κοντονή να απαντήσουν «ποιος είναι αποκλειστικά αρμόδιος να απονέμει χάρη σε καταδίκους».

Τη σκυτάλη έλαβε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος απέδωσε «απρέπεια», «δειλία» και «μέγιστο πανικό» στον κ. Αθανασίου. «Εκτός από μεγάλη απρέπεια, είναι πράξη αισχίστης δειλίας και απόδειξη μεγίστου πανικού η προσπάθεια του κ. Αθανασίου να εμπλέξει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια σε απονομές χάριτος σε εμπόρους ναρκωτικών που του εισηγήθηκε ο ίδιος ο κ. Αθανασίου», απάντησε ο κ. Παπαγγελόπουλος, καλώντας «όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως τη Ν.Δ. να καταδικάσουν την ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Αθανασίου στο σύνολό της».

Στην Κω ο Κοντονής

Τέλος, στην Κω μετέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος επιθεώρησε το δικαστικό μέγαρο, τις φυλακές και το Κτηματολόγιο μετά τον πρόσφατο σεισμό. Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή