Ο βοσκός και η βάρκα με το χασίς

Ο βοσκός και η βάρκα με το χασίς

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι οικογενειάρχης, κάτοικος του χωριού Τσιφλίκι στην ελληνοαλβανική μεθόριο και σκληρά εργαζόμενος ως βοσκός. Απειλούσαν τη ζωή της γυναίκας και του παιδιού μου και εξαναγκάστηκα να μεταφέρω μια ποσότητα χασίς από την Κάτω Σαγιάδα Θεσπρωτίας στα Σύβοτα και απ’ εκεί στην Αθήνα. Ξεκίνησα με τα πόδια στη 1 π.μ. και σε 40 λεπτά είχα φτάσει στην Κάτω Σαγιάδα, όπου με περίμενε ένα σάπιο φουσκωτό. Λόγω της κακής κατάστασής του ταξίδευα 2,5 – 3 ώρες για να φτάσω στα Σύβοτα στις 4.30 π.μ.».

Ο 41χρονος Αλβανός V.M. συνελήφθη το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου λίγα λεπτά αφότου είχε ξεφορτώσει σε ερημική παραλία της Θεσπρωτίας 232 κιλά χασίς. Τα ναρκωτικά παρέλαβαν τρία άτομα με σκοπό να τα μεταφέρουν με νοικιασμένα Ι.Χ. στην Αθήνα, ενώ ένας ακόμα συνεργός τους, ο 37χρονος A.B., ήταν επιφορτισμένος να επιτηρεί τα σκάφη του Λιμενικού που ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Και αυτοί με τη σειρά τους συνελήφθησαν στα διόδια Ρίου – Αντιρρίου από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, οι οποίοι γνώριζαν και κατέγραφαν τις κινήσεις τους. Στο ένα Ι.Χ. οι αστυνομικοί βρήκαν 79 κιλά χασίς σε 66 συσκευασίες και στο δεύτερο 151 κιλά χασίς μέσα σε 261 νάιλον συσκευασίες.

Στη δικογραφία η υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής περιγράφει ως «εγκέφαλο» της σπείρας τον 41χρονο βοσκό και αποδίδει ρόλο συνεργών σε δέκα ακόμα άτομα. Προφυλακίστηκαν αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές διώξεις για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και εμπορία ναρκωτικών που επισείουν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Αντίθετα, στο πλαίσιο του αυτοφώρου δεν ταυτοποιήθηκαν και διέφευγαν τη σύλληψη τρία ακόμα άτομα. Πιθανολογείται ότι επρόκειτο για υπηκόους Αλβανίας, δύο άνδρες και μία γυναίκα, γνωστή με μικρό όνομα «Ξένια». Από την άρση απορρήτου και την επεξεργασία των δεδομένων στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων, η 3η ειδική ανακρίτρια κατάφερε να ταυτοποιήσει ορισμένους από τους μέχρι πρότινος «άγνωστους συνεργούς» των ναρκεμπόρων.

Ο ένας απ’ αυτούς, μάλιστα, 28χρονος υπήκοος Αλβανίας, ιδιοκτήτης κλαμπ στα βόρεια προάστια κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιόν της μόλις την περασμένη Δευτέρα 24 Ιουλίου. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις πρώτες συλλήψεις μελών της σπείρας από τη Δίωξη, φέρεται να είχε ταξιδέψει μαζί με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους στη Θεσπρωτία, δίχως ωστόσο να προκύψει άμεση, ενεργή συμμετοχή του σε μεταφορά ναρκωτικών. Σύμφωνα με την αστυνομία, η προγραμματισμένη, τότε, μεταφορά ναρκωτικών με φουσκωτό από την Αλβανία στη Θεσπρωτία είχε ματαιωθεί λόγω βλάβης στη μηχανή του σκάφους.

Σε υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια ο 28χρονος υποστήριξε ότι «δεν είμαι ούτε υπήρξα ποτέ μέλος εγκληματικής οργάνωσης» και αρνήθηκε ότι έχει «τελέσει αξιόποινη πράξη σχετικά με την εμπορία ναρκωτικών». Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους: «Δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά να οδηγήσουν στην προσωρινή κράτηση του εντολέα μας», σχολίασαν στην «Κ» οι συνήγοροί του Κωνσταντίνος Γώγος και Αγγελος Κάγκουρας.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είχαν αποδώσει την ανάμειξή τους στη διακίνηση του χασίς είτε σε απειλές που δέχονταν είτε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν. «Είχα εταιρεία εμπορίου που δεν εξελίχθηκε καλά. Τελευταία εργαζόμουν 2-3 φορές την εβδομάδα σε ένα βενζινάδικο στην εθνική οδό με μηνιαίες απολαβές 180-200 ευρώ. Αρχές Νοεμβρίου μου πρότειναν αυτή τη δουλειά σαν τσιλιαδόρος, με βρήκαν σε ανάγκη και μου πρότειναν αμοιβή 1.500 ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή