Μικρές πολυτέλειες φέρνουν χαμόγελα

Μικρές πολυτέλειες φέρνουν χαμόγελα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ένα μέρος που οι γυναίκες χαλαρώνουν και κουβεντιάζουν χωρίς αναστολές. Ενα δίωρο διάλειμμα, μετά το οποίο επιστρέφουν συνήθως στην έδρα τους ανανεωμένες και καλοδιάθετες. Το κομμωτήριο, το «άδυτο» των γυναικών σε όλο τον κόσμο, αποτελεί αναμφισβήτητα μια πολυτέλεια, από αυτές που σε συνθήκες κρίσης και κινδύνου «κόβουμε». «Οι περισσότερες γυναίκες που ζουν εδώ έχουν κάποια χρόνια να καλλωπιστούν από χέρι επαγγελματία» λέει στην «Κ» η κ. Rita Continakis, που συναναστρέφεται με τις γυναίκες πρόσφυγες καθημερινά μέσω της εθελοντικής δράσης της ομάδας Allied Aid στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά. «Διαπίστωνα στη συζήτηση πόσο τους είχε λείψει η φροντίδα του εαυτού τους και των παιδιών τους», προσθέτει, «προσπαθούσαν να κόβουν και να βάφουν μαλλιά στα κοντέινερ μόνες τους».

Το μήνυμα είχε, πλέον, φτάσει στον αποδέκτη. Η Allied Aid, που οργανώνει δράσεις με πόρους από το εξωτερικό, έβαλε ως προτεραιότητα τη δημιουργία κομμωτηρίου που θα απευθύνεται σε γυναίκες. «Γυναίκες, που στις πατρίδες τους εργάζονταν ως κομμώτριες, θα προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στις υπόλοιπες γυναίκες του καταυλισμού» διευκρινίζει η κ. Continakis, ενώ βάζει τις τελευταίες πινελιές στον χώρο, λίγο πριν από τα εγκαίνια. «Μέσα σε αυτό το κοντέινερ εξασφαλίσαμε χώρο για δύο “πελάτισσες”, έναν ανήλικο “πελάτη” και ανάλογο αριθμό κομμωτριών, όπως και μία γωνία φύλαξης και απασχόλησης μικρών παιδιών, όσο θα περιμένουν τις μαμάδες τους», περιγράφει. Προκειμένου να νιώθουν άνετα και όσες γυναίκες φορούν μαντίλα, τα παράθυρα διαθέτουν κουρτίνες. «Τα αναλώσιμα μας τα έχουν προσφέρει εταιρείες, τα περισσότερα έπιπλα τα αγοράσαμε», σημειώνει. «Το κόστος αγγίζει τα 10.000 ευρώ».

Οι γυναίκες παρακολουθούσαν με ζωηρό ενδιαφέρον τις εργασίες. «Μας πλησιάζουν όλο και περισσότερες με ιδέες και προτάσεις» λέει η κ. Continakis, «μάλιστα πολλές δεν διστάζουν να μας προτείνουν επέκταση του χώρου και των προσφερόμενων υπηρεσιών, προσθέτοντας το μακιγιάζ και την αποτρίχωση».

Απαξ και ολοκληρώθηκε η ζωγραφιά που φιλοτεχνήθηκε στην είσοδο του κομμωτηρίου, πολλαπλασιάζονταν τα απογεύματα οι γυναίκες – κάθε ηλικίας και εθνικότητας– που ήθελαν να μάθουν για το κομμωτήριο και να διεκδικήσουν μια νέα κόμμωση, το συντομότερο δυνατόν. «Θέλουμε να καθιερώσουμε τον προγραμματισμό βάσει ραντεβού, ώστε να αποφευχθεί η δυσαρέσκεια δεδομένης της στενότητας του κομμωτηρίου μας», εξηγεί η κ. Κοντινάκη. Στην αρχή της εβδομάδας δύο εθελόντριες έξω από το hair salon θα σημειώνουν τα ραντεβού. «Στόχος μας είναι σταδιακά να περιοριστεί η δική μας εμπλοκή και να το λειτουργούν περισσότερο οι ίδιες», ομολογεί η κ. Continakis, «ευελπιστούμε οι πιο άπειρες να αποκτήσουν τέτοια τεχνογνωσία, που αργότερα να τους βοηθήσει να βρουν δουλειά εκτός καταυλισμού ή εκτός Ελλάδας». Το επόμενο στοίχημα, άλλωστε, για τους πρόσφυγες των καταυλισμών είναι να καταπολεμήσουν την αδράνεια της αβέβαιης αναμονής, με τη συστηματική συμμετοχή τους σε δραστηριότητες. Εξ ου και οποιαδήποτε πρόταση απασχόλησης κατατίθεται, «αγκαλιάζεται» γρήγορα από τους παροικούντες τον Σκαραμαγκά. Βέβαια, δεν είναι λίγοι όσοι αυτενεργούν, «ξετυλίγοντας» το επιχειρηματικό δαιμόνιο που έφεραν μαζί τους, στήνοντας μικρά μαγαζάκια εντός και εκτός καταυλισμού. «Ενας πολυμήχανος κύριος έστησε ένα ανδρικό κουρείο απλώνοντας μια τέντα μεταξύ δύο κοντέινερ», διηγείται η ίδια εντυπωσιασμένη. «Ολα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά σημάδια “επιστροφής” στην κανονικότητα», καταλήγει η επικεφαλής του Allied Aid.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή