«Κούρεμα» χρεών της Καλογήρου έως και 60% προς τις τράπεζες

«Κούρεμα» χρεών της Καλογήρου έως και 60% προς τις τράπεζες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενναίο «κούρεμα» χρεών προς τις τράπεζες που φτάνει ακόμη και το 60% και προς μερίδα προμηθευτών που φτάνει έως και 85% προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της ιστορικής αλυσίδας πολυτελών δερμάτινων ειδών «Καλογήρου», η οποία κατατέθηκε χθες στο δικαστήριο.

Η σχετική αίτηση ορίστηκε να συζητηθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 6 Οκτωβρίου 2017, όμως ήδη ο επικείμενος νέος βασικός μέτοχος, ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις, σε συνεργασία και με τις πιστώτριες τράπεζες έχει προχωρήσει σε χρηματοδότηση της εταιρείας με στόχο την επιστροφή της στην ομαλή λειτουργία. Στο διάδοχο σχήμα, την εταιρεία Vetria, θα συμμετέχει και η οικογένεια Λεμονή, μέχρι σήμερα ιδιοκτήτρια της αλυσίδας «Καλογήρου», με ποσοστό 15%, όμως δεν είναι ακόμη σαφές το ποσοστό με το οποίο θα συμμετέχουν τα «Αττικά Πολυκαταστήματα».

Το σύνολο των οφειλών της εταιρείας, οι οποίες συνολικά στις 31 Μαΐου 2017 ανέρχονταν σε 93,67 εκατ. ευρώ, θα ρυθμισθούν ως εξής:

• Οι οφειλές προς τις τράπεζες ύψους 68 εκατ. ευρώ «κουρεύονται» σε ποσοστό 60%. Στη νέα εταιρεία θα μεταφερθεί ως υποχρέωση ποσό 15 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποπληρωθεί με νέους όρους (επταετή διάρκεια με δυνατότητα παράτασης για 5 χρόνια αναλόγως του ύψους των πωλήσεων). Οφειλή 3 εκατ. ευρώ θα παραμείνει ως βάρος στους παλαιούς μετόχους, τα αδέλφια Λεμονή.

• Οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν σε 144 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή τόκων, προστίμων και πρσαυξήσεων. Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιουνίου 2017 κι έπειτα προβλέπεται να αποπληρωθούν σε 90 δόσεις.

• Οι οφειλές προς τους προμηθευτές που δεν έχουν εξασφαλίσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Ειδικότερα, μια κατηγορία προμηθευτών με συνολικό ποσό απαιτήσεων 25,56 εκατ. ευρώ (ίσο με το 27,32% των συνολικών οφειλών της εταιρείας) θα υποστεί «κούρεμα» 85%. Το υπόλοιπο των οφειλών, ποσό δηλαδή περίπου 3,8 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να αποπληρωθεί από 12 έως 48 δόσεις, αναλόγως του ύψους τους. Οφειλές προς προμηθευτές, οι οποίοι θεωρούνται απαραίτητοι για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, θα αποπληρωθούν στο 100% σε 48 δόσεις. Οι συνολικές οφειλές αυτής της κατηγορίες ανέρχονται σε 15,22 εκατ. ευρώ.

Στη συμφωνία προβλέπονται θετικοί όροι για τους εργαζόμενους της εταιρείας. Κατ’ αρχάς μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία όλες οι συμβάσεις εργασίας που ήταν ενεργές έως τις 31/5/2017, ακόμη και αυτές που είχαν καταγγελθεί από τον εργοδότη έως τις 31/5/2017 και για τις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν ασκήσει εγκαίρως αγωγή για ακύρωση της καταγγελίας. Η νέα εταιρεία θα αναλάβει, επίσης, να πληρώσει και δεδουλευμένα που θα προκύψουν από δικαστικές αποφάσεις. Ηδη, πάντως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εργαζόμενους έχουν εξοφληθεί.

Η χρηματοδότηση

Ηδη προ της κατάθεσης της συμφωνίας εξυγίανσης προβλεπόταν αύξηση ιδίων κεφαλαίων 12 εκατ. ευρώ, καθώς και ενδιάμεση χρηματοδότηση από τις τράπεζες ύψους 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης μέχρι τη μεταβίβασή της στο νέο σχήμα. Επιπλέον, προβλέπεται νέα χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ ως αναχρηματοδότηση της ενδιάμεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή