Σαμ Σέπαρντ: «Ενας μοναχικός λύκος που δεν ήθελε να είναι μόνος»

Σαμ Σέπαρντ: «Ενας μοναχικός λύκος που δεν ήθελε να είναι μόνος»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που έβλεπα το κόκκινο Bell X-1 να βγαίνει από τα σπλάγχνα του βομβαρδιστικού Β-29 στην ταινία «The Right Stuff» και να σπάει το φράγμα του ήχου, σκεφτόμουν ότι ο θρυλικός Σαμ Σέπαρντ, που έπαιζε τον επίσης θρυλικό πιλότο Τσακ Γιέγκερ, φοβόταν τα αεροπλάνα. Παρά τη φοβία του, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης απογείωσε το σκεπτόμενο αμερικανικό σινεμά και θέατρο, αναμοχλεύοντας τις στάχτες του αμερικανικού ονείρου και επιστρατεύοντας την ποιητικότητα, το μαύρο χιούμορ και τους περιθωριακούς χαρακτήρες που έδιναν πνοή στα έργα του.

Ο ηθοποιός με το φαρδύ, ανοιχτό, μέτωπο, το γωνιώδες πρόσωπο και τα μικρά αλλά ζωηρά μάτια είχε κερδίσει μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «The Right Stuff» το 1984. Το αστέρι του όμως είχε ήδη λάμψει μερικά χρόνια νωρίτερα όταν κατέκτησε το βραβείο Πούλιτζερ το 1979 με το θεατρικό έργο «Burried child», που αποδομεί το αμερικανικό όνειρο και περιγράφει τη σταδιακή κατάρρευση των οικογενειακών δεσμών και αξιών της εποχής.

Συνολικά έγραψε 44 θεατρικά έργα –ανάμεσά τους και το «Cowboy Mouth» σε συνεργασία με την Πάτι Σμιθ–, τιμήθηκε με το βραβείο PEN και το χρυσό μετάλλιο της αμερικανικής ακαδημίας Τεχνών, ενώ το 2014 υπέγραψε το τελευταίο του θεατρικό «A particle of death», βασισμένο στη μυθολογία του Οιδίποδα.

Γιος αξιωματικού της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ο Σέπαρντ έζησε μια νομαδική παιδική ηλικία ακολουθώντας τις μεταθέσεις του πατέρα του στις στρατιωτικές βάσεις της ενδοχώρας. Αυτή τη μοναχική Αμερική περιγράφει στην ταινία «Παρίσι, Τέξας» του Βιμ Βέντερς –που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών το 1984– όπως και στο «Don’t come knocking» του 2005 όπου υπογράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί μαζί με την τότε σύντροφό του Τζέσικα Λανγκ, με την οποία μοιράστηκαν 27 χρόνια κοινής ζωής.

Ως ηθοποιός, έπαιξε επίσης στις ταινίες «Days of Heaven» του Τέρενς Μαλίκ, «The Pelican Brief», «Ανθισμένες μανόλιες», «Black Hawk Down», «Notebook» του Νικ Κασσαβέτης, ενώ έπαιξε και στη σειρά «Bloodline» του Netflix με τη Σίσι Σπάισεκ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Αμερική η τελευταία του ταινία «Never Here», ένα θρίλερ με τη Μιρέιγ Ενος. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Μπομπ Ντίλαν για το τραγούδι «Brownsville Girl» που κυκλοφόρησε στον δίσκο του 1986 «Knocked Out Loaded».

Λάτρης της μικρής φόρμας και συγγραφέας τριών συλλογών διηγημάτων, ο Σέπαρντ πρόλαβε να αφήσει πίσω το πρώτο και τελευταίο μεγάλο του μυθιστόρημα, «The one inside», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Penguin Random House και συνδυάζει αυτοβιογραφικά και μυθιστορηματικά στοιχεία. Οπως γράφει η φίλη και παλιά του ερωμένη Πάτι Σμιθ στον πρόλογο του βιβλίου, ο χαρακτήρας του έργου, «ένας μοναχικός λύκος που δεν θέλει να είναι μόνος», είναι ταυτόχρονα «λίγο και καθόλου» ο Σέπαρντ.

Γεννημένος στο Ιλινόις των ΗΠΑ, ο Σαμ Σέπαρντ έφυγε από τη ζωή στις 30 Ιουλίου σε ηλικία 73 ετών στο σπίτι του στο Κεντάκι ανάμεσα στα τρία του παιδιά και στα αγαπημένα του πρόσωπα. Επασχε από την εκφυλιστική νόσο ALS που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή