ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κινεζική ICBC «ξέπλενε» χρήματα πελατών μέσω του ισπανικού καταστήματός της

REUTERS

Πρώην υπάλληλοι της ICBC στη Μαδρίτη αναφέρουν πως οι έλεγχοι για την προέλευση των χρημάτων των πελατών ήταν πολύ χαλαροί.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σκάνδαλο «ξεπλύματος» χρήματος, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται το υποκατάστημα της κινεζικής Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) στη Μαδρίτη, διερευνούν οι αρμόδιες αρχές της Ισπανίας. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει αποκλειστικά το Reuters, Κινέζοι διοχέτευσαν παράνομα, μέσω της ICBC, περίπου 1,2 δισ. ευρώ στην Κίνα την περίοδο 2009-2012. Τα χρήματα που φέρεται να «ξέπλενε» η ICBC ανήκαν σε σημαίνοντες εκπροσώπους της κινεζικής επιχειρηματικής κοινότητας στη Μαδρίτη. Το εμπορικό πάρκο Κόμπο Καγιέχα στα νότια προάστια της Μαδρίτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα για τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη. Πολλοί Κινέζοι εισαγωγείς δήλωναν ένα ελάχιστο τμήμα της αξίας κάθε κοντέινερ με προϊόντα, όπως αναφέρουν πηγές των οικονομικών υπηρεσιών της Ισπανίας. Εν συνεχεία επιδίωκαν τα έσοδα από την πώληση των μη δηλωθέντων αγαθών να τα αποκρύπτουν από τις αρχές. Ετσι, τα δίκτυα των εισαγωγέων έγιναν δίκτυα εγκλήματος για «ξέπλυμα» χρημάτων. Σε συνομιλία την οποία παρακολουθούσε η αστυνομία, ο Ζου Τζιαντζούν, υψηλόβαθμο στέλεχος στο δίκτυο του «ξεπλύματος», δήλωνε ότι «οι ισπανικές τράπεζες δεν δέχονται να διεκπεραιώσουν τις μεταφορές χρημάτων που τους ζητάμε, εν αντιθέσει με την ICBC». Πρώην υπάλληλοι της ICBC στη Μαδρίτη αναφέρουν πως οι έλεγχοι για την προέλευση των χρημάτων των πελατών ήταν πολύ χαλαροί.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2016, οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην ΙCBC στη Μαδρίτη – η ICBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, βάσει περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Ισπανίας, «τα κεφάλαια που διακινούνταν από την Ισπανία στην Κίνα ήταν τόσο μεγάλα, ώστε η ζημία που έχει προκληθεί στην εθνική οικονομία μας είναι τεράστια». Συνελήφθησαν επτά υψηλόβαθμα στελέχη της ΙCBC, τα οποία σήμερα είναι ελεύθερα με εγγύηση, τα διαβατήριά τους έχουν κατασχεθεί και αναμένεται να επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Επίσης, είχε συλληφθεί και ο πρώην γενικός διευθυντής του υποκαταστήματος της Μαδρίτης και νυν πρόεδρος των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της ICBC στο Λουξεμβούργο, Λιου Γκανγκ. Συνελήφθησαν ακόμα δύο εκ των βασικών στελεχών του κυκλώματος, η Σου Κάι και ο Γουάνγκ Φενγκ. Το ζευγάρι ασχολούνταν με τη μαζική μεταφορά κεφαλαίων στην Κίνα, χρησιμοποιώντας κωδικές ονομασίες – τα χρήματα λέγονταν «εμπόρευμα» και τα 10.000 ευρώ «μονάδα». Οταν απελευθερώθηκαν, εγκατέλειψαν τη χώρα, ενώ έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψής τους και κατηγορούνται για «ξέπλυμα», φορολογικές απάτες, πλαστογραφία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η ICBC στη Μαδρίτη γνώριζε από το 2013 για τις έρευνες της αστυνομίας. Ωστόσο, η έφοδος το 2016 προκάλεσε αναστάτωση στο Πεκίνο, το οποίο απηύθυνε έκκληση στη Μαδρίτη να ολοκληρώσει σύντομα τις έρευνες, ειδάλλως θα διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ