Ανώδυνη θεραπεία με Botox για τη ραγάδα δακτυλίου πρωκτού

Ανώδυνη θεραπεία με Botox για τη ραγάδα δακτυλίου πρωκτού

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ραγάδα πρωκτού αποτελεί μία από τις πιο επώδυνες παθήσεις που αφορούν την περιοχή και αφορά το 6%-15% των ασθενών που επισκέπτονται τον χειρουργό πρωκτού. Στον τρόπο εφαρμογής της ανώδυνης, μη επεμβατικής θεραπεία με την χρήση Botox® , αναφέρεται με άρθρο του ο εξειδικευμένος Χειρουργός Μάριος Γρηγορίου, συνεργάτης του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης:

«Η ραγάδα πρωκτού είναι μία πληγή ή ένα σκίσιμο που εμφανίζεται στον βλεννογόνο δηλ. στην εσωτερική επικάλυψη του τοιχώματος του πρωκτού ξεκινώντας από το δέρμα και εκτεινόμενη προς τα μέσα. Η εμφάνιση της άφορα τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες με την ίδια συχνότητα και η συνήθης περιοχή που εντοπίζεται είναι το οπίσθιο τοίχωμα του πρωκτού προς τον κόκκυγα. Είναι πάθηση που αφορά  όλες τις ηλικίες.

Από τι προκαλείται: Σε ένα ποσοστό ασθενών με ραγάδα πρωκτού η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Άλλες συνήθεις αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση ραγάδας είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, η κακή διατροφή που οδηγεί σε σκληρά κόπρανα, η  επίμονη διάρροια, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός και η υπερτονία του σφιγκτήρα του πρωκτού. Μπορεί να αποτελεί εκδήλωση κάποιας άλλης νόσου όπως η νόσος του Crohn, κ.α και γι΄ αυτό η διάγνωση πρέπει πάντα να γίνεται από ειδικό ιατρό.

Πως εκδηλώνεται: Η πλέον χαρακτηριστική εκδήλωση της ραγάδας είναι ο οξύς διαξιφιστικός  πόνος που συνήθως πυροδοτείται από την αφόδευση και διαρκεί από λίγα λεπτά μέχρι και αρκετές ώρες μετά. Άλλα συμπτώματα είναι η αιμορραγία που άλλες φορές είναι μικρή και γίνεται αντιληπτή στο χαρτί και άλλες φορές μεγαλύτερη, το αίσθημα σπασμού (κράμπας) του σφιγκτήρα και ο κνησμός.

Πως αντιμετωπίζεται: Η αντιμετώπιση της ραγάδας περιλαμβάνει συντηρητικά μέτρα, θεραπευτική αγωγή και χειρουργική θεραπεία.  Στις περιπτώσεις που η ραγάδα είναι χρόνια και σε αυτές που τα συντηρητικά μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά τότε η αντιμετώπιση για οριστική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση της πλάγιας σφιγκτηροτομής που έχει πολύ καλά αποτελέσματα αλλά παραμένει μια παρεμβατική μέθοδος με τον κίνδυνο επιπλοκών η σοβαρότερη των οποίων είναι η μετέπειτα ακράτεια.

Η νεότερη τεχνική της μη επεμβατικής θεραπείας με την χρήση Βοτουλινικής τοξίνης Α, το γνωστό Botox, παρέχει την δυνατότητα για ριζική αντιμετώπιση της ραγάδας με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 90% και πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την κλασική χειρουργική επέμβαση.

Η εφαρμογή γίνεται χωρίς να απαιτείται νοσηλεία και η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε 2 με 3 ώρες. Η έγχυση πραγματοποιείται σε αποστειρωμένο περιβάλλον χειρουργείου και απαιτεί την χορήγηση ήπιας μέθης. Με την χρήση σύριγγας ινσουλίνης η τοξίνη εγχέεται στον σφιγκτήρα σε τρία σημεία χωρίς την ανάγκη για χειρουργικές τομές ή άλλης μορφής παρέμβαση στον σφιγκτηριακό μηχανισμό ανώδυνα και αναίμακτα. Μετεγχειρητικά ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά πάροδο λίγων ωρών χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε περαιτέρω αγωγή ή άλλη φροντίδα της περιοχής.

Η αντιμετώπιση της ραγάδας με την καινούρια τεχνική με την χρήση του Botox® πλεονεκτεί της χειρουργικής επέμβασης επειδή χαρακτηρίζεται από:

  • Ποσοστό επιτυχίας συγκρίσιμο με την χειρουργική επέμβαση, ενώ είναι μη επεμβατική, δεν χρειάζεται γενική αναισθησία και μπορεί να επαναληφθεί.
  • Είναι αναίμακτη, τελείως ανώδυνη, χωρίς επιπλοκές και με μηδενική πιθανότητα ακράτειας».
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή