Ελληνες αριστεύουν στη Βιολογία

Ελληνες αριστεύουν στη Βιολογία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη σπουδαία επιτυχία των Ελλήνων μαθητών στη Μαθηματική Ολυμπιάδα της Βραζιλίας, σειρά είχε άλλη μία μαθητική επιτυχία, αυτή τη φορά στην 28η Ολυμπιάδα Βιολογίας. Δύο χάλκινα μετάλλια και μία εύφημος μνεία ήταν ο απολογισμός της ελληνικής αποστολής στον διαγωνισμό που έγινε από τις 23 έως τις 30 Ιουλίου στο Κόβεντρι της Αγγλίας.

Η διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι Eλληνες μαθητές ανταγωνίζονται κάθε χρόνο 270 συνομηλίκους τους από 68 χώρες, οι οποίοι μάλιστα στα σχολεία της πατρίδας τους διδάσκονται περισσότερους τομείς μαθημάτων Βιολογίας. «Στην Ελλάδα επικεντρωνόμαστε κυρίως στη μοριακή βιολογία, με αποτέλεσμα να είμαστε λιγότερο εξοικειωμένοι στη βοτανική και στη ζωολογία, τομείς στους οποίους οι περισσότεροι μαθητές του εξωτερικού ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη ευκολία», λέει στην «Κ» η Ευγενία Ματθαιακάκη, η οποία πήρε μέρος στην Ολυμπιάδα Βιολογίας και επέστρεψε με εύφημο μνεία. Η Ευγενία, η οποία με βάση τη βαθμολογία της στις Πανελλαδικές (19.286), περιμένει να περάσει στην Ιατρική Σχολή Πατρών, ξεχώρισε μαζί με τους τρεις ακόμη συμμετέχοντες στην Ολυμπιάδα, τον Κωνσταντίνο Μέγγο, την Αλκμήνη Ζανιά και τη Βικτώρια Μπούρχα στον πανελλαδικό διαγωνισμό Βιολογίας 2017, ανάμεσα σε 3.000 Ελληνες μαθητές. Μιλώντας στην «Κ» για την εμπειρία που έζησε η ίδια και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής στον διαγωνισμό, λέει πως «ήταν μία από τις καλύτερες που θα μπορούσαμε να ζήσουμε στο τέλος της σχολικής περιόδου. Εκτός από την κρίσιμη στιγμή του διαγωνισμού, ήρθαμε κοντά με πολλά ακόμη παιδιά από διάφορες χώρες του κόσμου και μαζί κάναμε καθημερινά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως επισκέψεις σε αξιοθέατα ή αθλητικές δραστηριότητες».

Προετοιμασία

Με στόχο να καλύψουν ελλείψεις από τη διδασκαλία στο σχολείο, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο, είχε προηγηθεί μία οργανωμένη προετοιμασία. Οι τέσσερις μαθητές, αμέσως μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, παρακολούθησαν ειδικό επιμορφωτικό πρόγραμμα στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Μέσα στα οχτώ χρόνια που παίρνει μέρος στην Ολυμπιάδα Βιολογίας, η ελληνική μαθητική αποστολή έχει καταφέρει να διακριθεί επτά φορές. Ηδη, στις επιτυχίες της μετράει δέκα χάλκινα μετάλλια και έξι εύφημους μνείες. Η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως οι συνεχείς επιτυχίες στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Βιολογίας είναι αποτέλεσμα και της εθελοντικής προσφοράς δεκάδων καθηγητών Βιολογίας. «Με δεδομένη την παραδοχή ότι η Βιολογία είναι η επιστήμη του 21ου αιώνα, ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της διδασκαλίας της Βιολογίας στο ελληνικό σχολείο», επισημαίνει η Ενωση. Το Ιδρυμα Ωνάση ανέλαβε το κόστος συμμετοχής στην Ολυμπιάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή