Στο στόχαστρο των κυνηγών οι αγριόχοιροι

Στο στόχαστρο των κυνηγών οι αγριόχοιροι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση του αριθμού των αγριόχοιρων που μπορούν να «καρπώνονται» οι κυνηγοί προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη φετινή κυνηγετική περίοδο. Συγκεκριμένα, στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, κάθε ομάδα κυνηγών θα μπορεί να σκοτώνει μέχρι δέκα αγριογούρουνα, από έξι μέχρι πέρυσι, ανά εξόρμηση. Σε Πελοπόννησο και Εύβοια διατηρείται ο αριθμός κάρπωσης στους δέκα αγριόχοιρους. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο αριθμός παραμένει στα έξι ζώα, αλλά δίνεται η δυνατότητα να εισηγείται η οικεία δασική αρχή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του υπουργού.

Επίσης, όσον αφορά τη διάρκεια της θήρας του αγριόχοιρου, αυτή παρατείνεται μόνο για φέτος κατά μία ημέρα, στις 21 Ιανουαρίου 2018, «ώστε να μη χαθεί για τους κυνηγούς η παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής», όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση. Από σήμερα, 1η Αυγούστου, οι κυνηγοί μπορούν να εκδώσουν τις φετινές άδειες θήρας, ενώ η κυνηγετική περίοδος ξεκινάει στις 20 Αυγούστου. Η αύξηση του αριθμού των αγριογούρουνων που μπορούν να «καρπώνονται» οι κυνηγοί δικαιολογείται από το υπουργείο λόγω της αύξησης της παρουσίας των αγριόχοιρων σε κάποιες περιοχές, «η οποία έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο φυτικό κεφάλαιο των αγροτών, αλλά και σοβαρά ατυχήματα με διερχόμενα από επαρχιακούς δρόμους οχήματα». Ταυτόχρονα βέβαια «αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η αύξηση της κάρπωσης δεν αποτελεί από μόνη της ικανή διαχειριστική πρακτική για τη μείωση των παραπάνω προβλημάτων, γι’ αυτό μελλοντικά το υπουργείο θα προτείνει και άλλα διαχειριστικά μέτρα, όπως τη δημιουργία συνεργείων κάρπωσης, ή/και τον περιορισμό των χωρικών απαγορεύσεων της θήρας του είδους».

Την ίδια στιγμή, την ανάληψη μέτρων για τον έλεγχο του πληθυσμού του αγριόχοιρου ζητεί με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Η ΕΝΠΕ προτείνει ενδεικτικά τη διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου και την αύξηση της δυνατότητας κάρπωσης του αγριόχοιρου, την αυστηροποίηση του καθεστώτος εκτροφής των χοίρων ελευθέρας βοσκής, καθώς και την έρευνα και πιλοτική εφαρμογή νέων μεθόδων ελέγχου του πληθυσμού. Παράλληλα, θεωρεί επιβεβλημένο να αποζημιώνονται όλοι οι παραγωγοί για τις ζημιές που προξενούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν αποτελεί ζημιογόνο αίτιο προς ασφάλιση παρά μόνο σε περιοχές προστασίας της φύσης. Τέλος, για πρώτη φορά φέτος απαγορεύεται το κυνήγι έως τα 250 μέτρα από την εξωτερική περίφραξη των κατασκηνώσεων, εφόσον αυτές είναι σε λειτουργία. Επίσης, προαναγγέλθηκε η έκδοση απόφασης για την απαγόρευση της θήρας στον Αμβρακικό Κόλπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή