Τουρκία: Αρχισε η μεγαλύτερη δίκη για το πραξικόπημα

Τουρκία: Αρχισε η μεγαλύτερη δίκη για το πραξικόπημα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησε σήμερα κοντά στην Άγκυρα, η μεγαλύτερη μέχρι τώρα δίκη για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, με σχεδόν 500 κατηγορουμένους, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση του Συντάγματος, φόνο, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου και ανατροπή της κυβέρνησης.  

Η δίκη διεξάγεται σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σε φυλακή που βρίσκεται στις παρυφές της τουρκικής πρωτεύουσας, με τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων αρκετούς στρατηγούς και πιλότους της πολεμικής αεροπορίας, να είναι ύποπτοι για την ενορχήστρωση του πραξικοπήματος από την αεροπορική βάση του Ακιντζί, βορειοδυτικά της Άγκυρας, η οποία παρουσιάζεται ως το διοικητικό κέντρο των πραξικοπηματιών, καθώς και για τον βομβαρδισμό κυβερνητικών κτιρίων, όπως το κοινοβούλιο.

Βασικός κατηγορούμενος στη δίκη είναι ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ,  ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως τον «ντε φάκτο» εγκέφαλο και ενορχηστρωτή του στρατιωτικού κινήματος,  και ο οποίος αναμένεται να δικαστεί ερήμην.

Η ακροαματική συνεδρίαση άρχισε λίγο μετά τις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και διεξάγεται στη φυλακή του Σιντζάν, όπου μια τεράστια αίθουσα που μπορεί να υποδεχθεί περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, κατασκευάσθηκε ειδικά για τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων μεγάλων δικών που συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Μερικές δεκάδες διαδηλωτές, περιστοιχισμένοι από σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις, συγκεντρώθηκαν κοντά στο δικαστήριο, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας να επιβληθεί στους κατηγορουμένους η θανατική ποινή, ενώ όταν πέρασαν από μπροστά τους οι κατηγορούμενοι, στην πορεία τους από τη φυλακή προς την αίθουσα του δικαστηρίου, τους αποδοκίμασαν και πέταξαν προς το μέρος τους σχοινιά δεμένα στο σχήμα κρεμάλας και άδεια μπουκάλια.

Οι αρχές υποστηρίζουν πως από τη βάση του Ακιντζί δόθηκαν οι εντολές στους πιλότους της αεροπορίας του στρατού, οι οποίοι τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου 2016 βομβάρδισαν το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που δικάζονται, 461 βρίσκονται υπό κράτηση, επτά διαφεύγουν και οι υπόλοιποι δεν είναι προφυλακισμένοι. Ο Αντίλ Οκσούζ, ο οποίος πιστεύεται πως ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός των πραξικοπηματιών, διαφεύγει επίσης. Είχε ωστόσο συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, πριν απελευθερωθεί στη συνέχεια μέσα σε συγκεχυμένες συνθήκες κατ' εντολήν ενός δικαστή. Αντιθέτως, ο υπαρχηγός του, ο επιχειρηματίας Κεμάλ Μπατμάζ, ο οποίος κρατείται σε μια φυλακή κοντά στην Άγκυρα, θα είναι παρών στο δικαστήριο. Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ περιλαμβάνεται επίσης στους υπόπτους που είναι προφυλακισμένοι και θα δικαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή