Υψηλοί τόνοι Τσίπρα και ολομέτωπη επίθεση κατά Ν.Δ.

Υψηλοί τόνοι Τσίπρα και ολομέτωπη επίθεση κατά Ν.Δ.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι χαρακτήρισαν την πρωτολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε όλων των τροποποιήσεων που φέρνει στον «χάρτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ο νέος νόμος. Μάλιστα, παρά την πολύπλευρη κριτική που έχει ασκηθεί για σοβαρή οπισθοδρόμηση, ο ίδιος δήλωσε ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει «στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος της εκπαίδευσης στη χώρα μας».

Ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε τρία επίπεδα στην ομιλία του: οριοθέτησε με όρους διπόλου τη διαφορετική αντίληψη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ζητήματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατέφυγε στην προσφιλή τακτική του, προσπάθειας διεμβολισμού του κόμματος της Ν.Δ., με αναφορές στο έργο της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, και, τέλος, επιχείρησε να αποδομήσει την επιλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να εγκαινιάσει κύκλο περιοδειών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «σημαντικές συνθέσεις και εντυπωσιακές συγκλίσεις» από τη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου και υπερασπίσθηκε όλα τα κεντρικά ζητήματα για τα οποία έχουν εκδηλωθεί σοβαρές ενστάσεις. Την κατάργηση των συμβουλίων διοίκησης τη χαρακτήρισε «στοιχειώδη κίνηση σεβασμού προς την πανεπιστημιακή κοινότητα». Για τη διαδικασία αξιολόγησης των πανεπιστημίων, μίλησε για «πανεπιστημιακό δαρβινισμό» και «ακαδημαϊκό survivor». Για το πανεπιστημιακό άσυλο, ουσιαστικά υιοθέτησε τις απόψεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, περί ενός «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος», που θα ήταν η απάντηση στην ανομία στους χώρους των πανεπιστημίων. Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, η αδυναμία παρέμβασης του ίδιου του φοιτητικού κινήματος άφησε ελεύθερο πεδίο σε μικρές ομάδες προβοκατόρικες. Τέλος, για τις αλλαγές στα μεταπτυχιακά, έκανε λόγο για σύγκρουση της κυβέρνησης με «μικροσυμφέροντα».

Το άσυλο

Ο κ. Τσίπρας, όσον αφορά το ζήτημα του ασύλου, είπε ότι με τον νέο νόμο η κυβέρνηση επαναφέρει το πλαίσιο «εκεί που ήταν επί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, πριν έρθει η κ. Διαμαντοπούλου και το αλλάξει, εκεί που το είχε η κ. Γιαννάκου», και συνέχισε, σε μια προφανή απόπειρα να οξύνει τα πνεύματα στο εσωτερικό της Ν.Δ.: «Τι σας ενοχλεί τόσο πολύ σε αυτό; Τόσο πολύ πια είσαστε με τη νεοφιλελεύθερη εκσυγχρονιστική εκδοχή, που ακόμα και τα δικά σας πεπραγμένα τα θεωρείτε οπισθοδρόμηση και μας κατηγορείτε ότι επαναφέρουμε το πλαίσιο Γιαννάκου και δεν αφήνουμε αυτό της Διαμαντοπούλου; Εντάξει, πάρτε τους στο κόμμα σας αν τόσο πολύ τους αγαπάτε, αλλά ελάτε να μιλήσουμε εδώ επί της ουσίας για το τι κάνουμε».

Εκλεισε, δε, την ομιλία του με ειρωνικό σχόλιο για τις εξορμήσεις στην περιφέρεια του επικεφαλής της Ν.Δ. και συνολικά για τις πολιτικές δραστηριότητές του του τελευταίου διαστήματος: «Πιστεύετε ότι αν πάτε στους αγρότες και καθίσετε σε δεμάτια από άχυρο, θα τους πείσετε ότι έχετε πρόταση για την αγροτική πολιτική, ή όταν πάτε στους ψαράδες και καθίσετε στους πάγκους;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή