Η Starbucks επεκτείνει το δίκτυό της στην Κίνα

Η Starbucks επεκτείνει το δίκτυό της στην Κίνα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την εποχή ορισμένες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες φεύγουν από την Κίνα, αλλά όχι η Starbucks, η οποία επεκτείνεται, όπως αναφέρουν οι New York Times. Η Google έχει περιορισμένη παρουσία, η McDonalds συμφώνησε να πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της και να εκχωρήσει την άδεια να χρησιμοποιείται το εμπορικό της σήμα, ενώ η Coca-Cola πούλησε τη μονάδα εμφιάλωσης που διατηρούσε. Το σενάριο, όμως, είναι διαφορετικό για τη Starbucks. Η παγκόσμια αλυσίδα καφέ, με έδρα το Σιάτλ, συνήψε συμφωνία στην Κίνα για να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία της εκεί. Εξαγόρασε την κινεζική εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν επί σειρά ετών και ανακοίνωσε τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την επέκτασή της. Στόχος της είναι να ανοίγει 500 καφέ τον χρόνο. Σε ετήσια βάση, η αμερικανική εταιρεία δημιουργεί σχεδόν 10.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Κίνα.

Στη Σαγκάη λειτουργούν 600 Starbucks, όταν στη Νέα Υόρκη έχει ανοίξει 300 καταστήματα. «Οταν έρχονται και με ρωτάνε πόσο περισσότερο μπορείς να αναπτύξεις τις δραστηριότητές σου στην Κίνα, πραγματικά δεν ξέρω τι να απαντήσω», λέει στους New York Times o διευθύνων σύμβουλος της Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς. «Πιστεύω ότι η ανάπτυξή μας στην Κίνα θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την ανάπτυξή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες». Η Starbucks στην Κίνα πιθανώς να μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για όσες αμερικανικές εταιρείες σχεδιάζουν να επεκταθούν εκεί. Είναι παρούσα 20 χρόνια και έχει εξασφαλίσει την εύνοια της κινεζικής κυβέρνησης. Επίσης γνωρίζει πολύ καλά τις συνήθειες των Κινέζων και έχει καταφέρει να είναι ικανοποιημένοι οι υπάλληλοί της. Μάλιστα, τους δίνει περισσότερα απ’ ό,τι οι ανταγωνιστές της και τους παρέχει διάφορα προνόμια: επιδόματα στέγης, περίθαλψη και ασφάλεια σε περίπτωση ασθενείας των γονέων των υπαλλήλων. Επικεφαλής της Starbucks Κίνας είναι η Μπελίντα Γουόνγκ. Σήμερα, το προσωπικό της εταιρείας στην Κίνα δηλώνει πίστη και αφοσίωση σε αυτήν. Για να επιτευχθεί, όμως, κάτι τέτοιο, χρειάστηκε χρόνος και χρήμα, με αποτέλεσμα να δυσαρεστηθούν κάποιοι μέτοχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή