«Ελευθέρας» σε νέες άδειες μπαρ

«Ελευθέρας» σε νέες άδειες μπαρ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δήμοι δεν έχουν την αρμοδιότητα να αναστέλλουν την έκδοση νέων αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με προσωρινή απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οριστικά για το θέμα θα αποφασίσει το ίδιο τμήμα με διευρυμένη σύνθεση σε επόμενη συνεδρίαση. Η απόφαση είναι απάντηση σε προσφυγή που κατέθεσε εταιρεία ιδιοκτήτρια εμπορικού κέντρου στον Φάρο Ψυχικού, η οποία ζητούσε την ακύρωση αποφάσεων του δήμου που απαγόρευαν να ανοίξουν νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ) στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού με αποφάσεις του από το 2011 σταματούσε την έκδοση νέων αδειών για την περιοχή του Φάρου Ψυχικού και της Λεωφόρου Κηφισίας αλλά και της Λεωφόρου Μεσογείων και των οδών 25ης Μαρτίου και Τζαβέλλα, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές χαρακτηρίζονταν «κορεσμένες περιοχές λόγω διαπιστωθείσας υπερσυγκέντρωσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που τις καθιστά ιδιαίτερα επιβαρυμένες και μη επιδεχόμενες περαιτέρω επιβάρυνση».

Η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ, καθώς οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου εμποδίζουν νέες επιχειρήσεις να έρθουν στην περιοχή, την ίδια στιγμή που πολλά παλαιά καταστήματα έχουν κλείσει ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 70% των καταστημάτων ιδιοκτησίας της εταιρείας εντός του εμπορικού κέντρου, παραμένουν ξενοίκιαστα εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει υποστεί σοβαρή οικονομική βλάβη.

Ακύρωση

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πενταμελής σύνθεση) έκρινε ότι οι δήμοι δεν έχουν την αρμοδιότητα, με βάση των κώδικα λειτουργίας των δήμων, αλλά και γενικά την κείμενη νομοθεσία να αποφασίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή τους. Συνεπώς, δεν μπορούν να αναστέλλουν την έκδοση νέων αδειών για τέτοιου είδους καταστήματα, έστω και αν αυτή η απαγόρευση υπαγορεύεται από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε περιοχές της πόλης στις οποίες λειτουργούν πολλά παρόμοια καταστήματα. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις αναστολής του δημοτικού συμβουλίου Φιλοθέης – Ψυχικού, σύμφωνα με την προσωρινή απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει να ακυρωθούν καθώς δεν στηρίζονται στη νομοθεσία.

Ωστόσο, καθώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό –πολλές περιοχές στην πρωτεύουσα έχουν χαρακτηριστεί υπερκορεσμένες όσον αφορά τη λειτουργία εστιατορίων και μπαρ, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η έκδοση νέων αδειών από επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον– αναμένεται να εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση του τμήματος υπό διευρυμένη σύνθεση 7μελής, οπότε και θα εκδοθεί οριστική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή