Με βουλευτική τροπολογία η ρύθμιση για τις μέδουσες

Με βουλευτική τροπολογία η ρύθμιση για τις μέδουσες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορείς αμφισβήτησης των γρήγορων αντανακλαστικών κυβερνητικού στελέχους, ή διεκπεραιωτές υπουργικών υποχρεώσεων;

Το ερώτημα αφορά τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με τροπολογία που συνυπογράφουν σπεύδουν να κάνουν μέσω της νομοθετικής διαδικασίας εκείνο το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος μόλις μία ημέρα νωρίτερα δήλωνε πως δεν ήταν σίγουρος εάν θα προλάβαινε να διεκπεραίωνε, αναφορικά με ένα ζήτημα που χαρακτηρίζεται εξαιτίας των διαστάσεών του ιδιαίτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για τους βουλευτές Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη, Γ. Τσόγκα και Γ. Ψυχογιό, και το ζήτημα δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση του φαινομένου της μεγάλων διαστάσεων παρουσίας μεδουσών (οι περισσότεροι, ως γνωστόν μιλάνε για τσούχτρες) στον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο.

Οι τρεις, λοιπόν, με την νομοθετική ρύθμιση που υπέβαλλαν προκειμένου να ψηφιστεί αύριο με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας Υγείας», προτείνουν: «Η αρμόδια λιμενική αρχή δύναται να παρέχει άδεια σε φορείς διοίκησης λιμένων ή σε οποιονδήποτε παραχωρείται ή εκμισθώνεται χώρος αιγιαλού ή παραλίας ή ζώνης λιμένα, προκειμένου να τοποθετούνται για πρόσκαιρη χρήση, διάρκειας μέχρι τρεις μήνες, προστατευτικά δίχτυα (πλωρά φράγματα χωρίς πάκτωση στον πυθμένα), για την προστασία των λουομένων από μέδουσες, σε θαλάσσιες περιοχές εκτός Natura 2000, ανεξαρτήτως αν οι περιοχές αυτές είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες ή μη».

Η κατάθεση έγινε το βράδυ της Τρίτης. Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Σωκ. Φάμελλος με αφορμή ερώτηση βουλευτή της συγκυβέρνησης, αφού ουσιαστικά περιέγραφε την αργοπορία της κυβέρνησης και των αρχών να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο γνωστό σε εκείνους από τον περασμένο Μάιο, δήλωνε αβέβαιος αν θα προλάβαινε να καταθέσει σχετική ρύθμιση ως μεθαύριο Παρασκευή που κλείνει η Βουλή για τις θερινές διακοπές. «Κάνουμε αγώνα δρόμου για να προλάβουμε αυτή την εβδομάδα και το ανακοινώνω από τώρα στη Βουλή. Θα αναλάβουμε την ευθύνη -αν προλάβουμε- της τροπολογίας την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν πλωτά μέσα προστασίας των λουομένων, για να μπορέσουν οι τουριστικές εγκαταστάσεις στις ακτές που είναι πολυσύχναστες να τοποθετήσουν και δίχτυα -που έχουν ήδη προμηθευτεί- για να έχουμε και άμεσο μέτρο», έλεγε χαρακτηριστικά.

Δεδομένου ότι η τροπολογία των τριών βουλευτών ουσιαστικά «φωτογραφίζει» αυτή την περιγραφή του αναπληρωτή υπουργού, προκύπτει και το αρχικό ερώτημα. Μένει να διευκρινιστεί, κατόπιν τούτου, εάν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί, ή αν ο κ. Φάμελλος και η κυβέρνηση γενικότερα, επέλεξε τη συγκεκριμένη οδό (της νομοθέτησης μέσω βουλευτικής τροπολογίας) προκειμένου να παρακαμφθεί η –χρονοβόρα;- υποχρέωση να τεθεί η ρύθμιση στην διαδικασία ελέγχου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως συμβαίνει με όλες τις υπουργικές τροπολογίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή