Η ατυχής περιπέτεια μιας επένδυσης στην Ελλάδα

Η ατυχής περιπέτεια μιας επένδυσης στην Ελλάδα

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εχθρικό για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα περιβάλλον που υπάρχει στην Ελλάδα αναδεικνύει με επιστολή του στην «Κ» ο Βρετανός Κιθ Αλεν, στέλεχος μεγάλης εισηγμένης εταιρείας του δείκτη FTSE100, αναφερόμενος στις περιπέτειες προσωπικού του φίλου, που επέλεξε να επενδύσει στη χώρα μας. Ηρθε ωστόσο αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία, τους αργούς ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης και κυρίως με τις συνέπειες της… δυσδιάκριτης διάκρισης των εξουσιών, με αποτέλεσμα να αποθαρρυνθεί εξαιτίας «της αδυναμίας του κράτους να εγγυηθεί τη νομιμότητα, τα δικαιώματα των πολιτών και αυτά των επιχειρήσεων», όπως αναφέρει ο επιστολογράφος. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε διευθυντά,

Θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για την εμφανή έλλειψη διάθεσης στην εφαρμογή των αποφάσεων ελληνικών δικαστηρίων από τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Θα ήθελα να πιστεύω ότι υπήρξα φίλος της Ελλάδας από τα μαθητικά μου χρόνια, γεγονός που μου επιτρέπει να παρακολουθώ τα σκαμπανεβάσματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, χάρη στην αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της “Καθημερινής”.

Διαβάζοντας τακτικά το φύλλο σας μπόρεσα να διευρύνω την παιδεία μου στα βασικά σημεία της οικονομικής ελληνικής σκηνής. Οι αρχές αυτές παραβιάζονται σήμερα συστηματικά από την εκτεταμένη διαφθορά στην πολιτική και δημόσια ζωή του τόπου, όπως άλλωστε αποκαλύπτει σε καθημερινή βάση η εφημερίδα σας.

Ηταν ανέκαθεν γνωστό ότι η διαφθορά στον δημόσιο τομέα ευνοεί τη διαφθορά στην κοινωνία και στην οικονομική ζωή. Οι ηγέτες μας οφείλουν, έτσι, να προσφέρουν το καλό παράδειγμα, ιδιαίτερα στους νέους και στην ευρύτερη κοινωνία. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους, για τους οποίους το δικαστικό σύστημα πρέπει είναι ισχυρό και αποτελεσματικό, να προστατεύει το κράτος δικαίου και να υπερασπίζεται με πάθος τα δικαιώματα των αδυνάτων. Οι Ελληνες δικαστές αξίζουν επαίνους για την τήρηση των αρχών αυτών, σε μια συγκυρία νομοθετικής πανσπερμίας και πολυπλοκότητας.

Οταν φέρνω κατά νου την ουσία του νόμου, σκέφτομαι την περίοδο του Διαφωτισμού και ειδικότερα τον Μοντεσκιέ και την ερμηνεία του για το “Πνεύμα των Νόμων”, η οποία περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των εξουσιών. Οι θέσεις του Μοντεσκιέ απηχούνται στις θέσεις της “Μάγκνα Κάρτα” στη Βρετανία. Μία από τις σαφέστερες δηλώσεις του για τον διαχωρισμό των εξουσιών έγινε το 1748 και αναφέρει: “Οταν οι νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες εστιάζονται στο ίδιο πρόσωπο –ή στο ίδιο δικαστικό σώμα– δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία. Η ελευθερία είναι ανύπαρκτη αν η Δικαιοσύνη ταυτίζεται με τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Αν το ίδιο πρόσωπο κατείχε και τις τρεις εξουσίες, αυτό θα σήμαινε το τέλος των πάντων”.

Σύμφωνα με τον αυστηρό διαχωρισμό των εξουσιών, δικαστική, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν η μία την άλλη, ενώ ουδείς μπορεί να είναι μέλος σε πάνω από μία. Η ανεξάρτητη δραστηριότητα των ξεχωριστών εξουσιών θα πρέπει, από τη μεριά τους, να δημιουργούν σύστημα μέτρων και σταθμών, ικανό να επιτυγχάνει ισορροπία. Εφόσον, όμως, έχουν ληφθεί δικαστικές αποφάσεις, ο τελικός λόγος ανήκει στον νομοθέτη.

Εχοντας εργαστεί στη Βρετανία τα τελευταία 35 χρόνια, πολυπράγμων και δημιουργικός Ελληνας φίλος μου επέστρεψε στη γενέτειρά του, με συγκεκριμένα σχέδια επενδύσεων και στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους στην Ελλάδα. Ο φίλος μου αγόρασε κτήματα και δημιούργησε αγρόκτημα βιολογικών προϊόντων. Δέκα χρόνια αργότερα, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να σύρεται ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων για αδίκημα που δεν περιλαμβάνεται στη βρετανική δικονομία, όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις και η γραφειοκρατική κωλυσιεργία των ελληνικών δικαστηρίων είναι πασίγνωστη, ενώ ακόμη και τελεσίδικες αποφάσεις απαιτούν χρόνια για να εφαρμοστούν. Ο Ελληνας φίλος μου διατηρεί προσεκτικό ημερολόγιο και επέλεξε να παρουσιάσει, όχι τις ατυχείς προσωπικές εμπειρίες του, αλλά τις δυσλειτουργίες, αποτυχίες, πράξεις διαφθοράς, ψεύδη, παραπλανητικές δηλώσεις, καθυστερήσεις και αναίτια βάρη, που επιβαρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ολα αυτά στοίχισαν σε έναν έντιμο άνθρωπο πολλές άγρυπνες νύχτες. Οι γεμάτες στοιχεία παρουσιάσεις του Ελληνα φίλου μου έγιναν σε συσκέψεις επιχειρήσεων, διπλωματικές συναντήσεις και ευρωπαϊκά forums.

Οι εμπειρίες αυτές, όμως, πέτυχαν να αποθαρρύνουν το φίλο μου –και τη σύζυγό του– από κάθε διάθεση για επένδυση στην Ελλάδα, εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να εγγυηθεί τη νομιμότητα, τα δικαιώματα των πολιτών και αυτά των επιχειρήσεων. Οι επενδύσεις αυτές μπορεί να έχουν ως κίνητρό τους την αγάπη για την Ελλάδα, δεν αρκούν όμως εφόσον δεν διαθέτουν εγγυήσεις εταιρικών δικαιωμάτων, οικονομικής αξιοπιστίας και κανόνων δικαίου.

Τέτοιες θεμελιώδεις διεργασίες, που προστατεύουν τη Δικαιοσύνη και τις ηθικές αξίες, δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από εκλεγμένους άρχοντες, παραμένοντας στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης.

Οι πολιτικοί πάνε κι έρχονται, μόνο οι ανεξάρτητες απρόσωπες αρχές είναι ικανές να διατηρήσουν αναλλοίωτες τις ανθρώπινες αξίες. Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Κιθ Αλεν, στέλεχος μεγάλης εισηγμένης εταιρείας του δείκτη FTSE100».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή