Πρόπτωση της μήτρας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι μητέρα δύο παιδιών και έχω παρατηρήσει ότι όταν βήχω, μου φεύγουν λίγα ούρα και αισθάνομαι ένα βάρος χαμηλά στη λεκάνη»

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα οφείλονται ουσιαστικά σε πρόπτωση του πυελικού εδάφους (συχνά αναφέρεται και ως: πρόπτωση της μήτρας ή κυστεοκήλη ή ουρηθροκυστεοκήλη) που είναι συχνή μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Μάλιστα, μία στις τρεις γυναίκες που έχουν γεννήσει θα έρθει αντιμέτωπη με τα συμπτώματα της πρόπτωσης της μήτρας, η οποία μπορεί και να εμφανιστεί ακόμη και μερικά χρόνια μετά την εγκυμοσύνη. Η πρόπτωση μήτρας είναι η προβολή ενός ή περισσοτέρων οργάνων της λεκάνης διαμέσου του κόλπου, που μπορεί να φτάσει να εξέχει πέρα από τα χείλη του αιδοίου. Τα όργανα αυτά μπορεί να είναι: η μήτρα, το κολπικό κολόβωμα (σε περίπτωση προηγηθείσας υστερεκτομής), η ουροδόχος κύστη, οι έλικες του εντέρου ή ακόμη και το ορθό.

Η πρόπτωση του πυελικού εδάφους δεν αποτελεί απειλητική κατάσταση για τη ζωή, και μάλιστα ορισμένες γυναίκες έχουν ελάχιστα συμπτώματα. Έτσι με ελάττωση του σωματικού βάρους, με αποφυγή άρσης βαρών και με ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους που θα συστήσει ο ουρολόγος, ήπιες μορφές πρόπτωσης της μήτρας μπορούν να βελτιωθούν.

Σοβαρότερες μορφές πρόπτωσης της μήτρας απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ρομποτική χειρουργική μπορεί να δώσει μία μόνιμη θεραπεία με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Η επέμβαση γίνεται από 4 τομές ενός εκατοστού στο κοιλιακό τοίχωμα, όπου αποκαθίσταται η φυσιολογική ανατομική θέση των οργάνων της λεκάνης καθώς και της λειτουργίας του κόλπου. Η χειρουργική αποκατάσταση της πρόπτωσης έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό άλγος, μία μέρα νοσηλείας και ταχύτατη επάνοδο στην καθημερινότητα.

Γράφει ο Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης, Ιατρός, Ουρολόγος – Ουρογυναικολόγος, Κέντρο Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας – Ανδρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

 

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή