«Διακοπές» από τις ειδήσεις;

«Διακοπές» από τις ειδήσεις;

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο; Η λαϊκή –ή καλύτερα δημοσιογραφική– σοφία είναι πως όχι, καθώς τα πολιτικά θεσμικά όργανα είτε υπολειτουργούν είτε βρίσκονται σε διακοπές. Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπολειτουργούν τον Αύγουστο, ενώ σε όλη την Ευρώπη πολλά καταστήματα κλείνουν μέχρι και τα μέσα του μήνα. Στις ΗΠΑ, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά: Ο Δεκαπενταύγουστος δεν είναι καν αργία για τις αγορές. Αλλά ακόμη και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον υπολειτουργεί, αν δεν κλείνει τελείως, τον Αύγουστο. Ο εκάστοτε πρόεδρος μεταβαίνει στη θερινή κατοικία της προτίμησής του, βουλευτές και γερουσιαστές επιστρέφουν στις πολιτείες τους, και οι τεχνοκράτες των διεθνών οργανισμών στις πατρίδες τους. Αν προκύψει κάποια κρίση, τα διοικητικά τους όργανα μπορούν πάντα να συνεδριάσουν εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη.

Παλαιότερα, στις εποχές της ελληνικής «αθωότητας», όταν η Βουλή έκλεινε μαζί με τα… σχολεία, αυτή η περίοδος της θερινής ραστώνης επεκτεινόταν στο μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού. Αλλά όπως μάθαμε με σκληρό τρόπο το καλοκαίρι του 2015, όταν ελάχιστοι χαρήκαμε το καλοκαίρι καθώς παρακολουθούσαμε με κομμένη την ανάσα να παίζεται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, μπορεί και να μην έρθει καθόλου. Αλλά και όλα τα χρόνια της κρίσης, ακόμη και μακριά από την άδεια Αθήνα, ακόμη και στο πιο γραφικό χωριό στο νησί ή το βουνό, αρκούσε ο ήχος από το βραδινό δελτίο την ώρα της απογευματινής βόλτας από μία ανοικτή τηλεόραση για να μας θυμίσει τη δύσκολη πραγματικότητα από την οποία προσπαθούσαμε να αποδράσουμε, ο καθένας όσο και όπως μπορούσε. Τουλάχιστον φέτος το πρόβλημα χρηματοδότησης του Ιουλίου λύθηκε νωρίς, με ένα νέο πρόγραμμα που προβλέπει νέα μέτρα και υποχωρήσεις για το χρέος, κι έτσι έχουμε τουλάχιστον την ευκαιρία να ξεκουραστούμε ενόψει ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα, ή και να αγνοήσουμε τις ειδήσεις χωρίς το άγχος μίας επικείμενης καταστροφής.

Αυτό, βέβαια, δεν αποκλείει απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές. Διότι οι σεισμοί μπορούν δυστυχώς να συμβούν οποτεδήποτε, ενώ στη χώρα μας οι πυρκαγιές τείνουν να είναι πιο καταστροφικές τον Αύγουστο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τη διάρκεια του μήνα. Και βέβαια, δεν μπορούν να αποκλεισθούν οι διεθνείς εντάσεις, καθώς επιθετικοί ηγέτες φαίνεται να επιλέγουν τις αργίες, όταν η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι μειωμένη, για να προωθήσουν τις διεκδικήσεις τους είτε στο εσωτερικό της χώρας τους είτε έναντι των γειτόνων τους. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, ο κίνδυνος είναι αυξημένος λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας και έμπειροι διπλωμάτες είναι προετοιμασμένοι για ένα θερμό καλοκαίρι. Αλλά και ευρύτερα, οι πυρηνικές επιδιώξεις της Βόρειας Κορέας που απειλούν πλέον ευθέως τις ΗΠΑ διαμορφώνουν ένα έκρυθμο διεθνές σκηνικό. Την ίδια ώρα, τις τελευταίες ημέρες οι ηχηρές αποχωρήσεις από τον Λευκό Οίκο παρομοιάζονται στα αμερικανικά ΜΜΕ με το… Survivor, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να επανεκκινήσει την προεδρία του με νέα στελέχη ύστερα από το επικοινωνιακό και νομοθετικό αδιέξοδο του πρώτου εξαμήνου.

Σίγουρα, λοιπόν, οι ειδήσεις δεν σταματούν. Μάλιστα, ίσως οι σημαντικότερες από αυτές να συμβαίνουν όταν έχουμε στραμμένη την προσοχή μας αλλού. Βεβαίως, όπως είναι προνόμιο οι διακοπές, έτσι είναι και η δυνατότητα να εστιάσει κανείς αλλού, για λίγο: σε καρπούζια και μακροβούτια και ηλιοβασιλέματα και γεύματα με τους αγαπημένους του. Αλλά και σε κάτι ακόμη: στην ανάγκη να ξεφύγουμε από τον εφήμερο χαρακτήρα της επικαιρότητας και να εστιάσουμε σε ασχολίες που εξυψώνουν το πνεύμα, όπως η τέχνη και η λογοτεχνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή