Τουρκία: «Ξηλώνει» τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων ο Ερντογάν

Τουρκία: «Ξηλώνει» τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων ο Ερντογάν

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση να αντικαταστήσει την ηγεσία και των τριών όπλων (στρατού ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας) έλαβε την Τετάρτη το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του τουρκικού στρατού (YAS).

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, η συνεδρίαση του Συμβουλίου διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και τα αποτελέσματα πρόκειται να παρουσιαστούν επισήμως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ θα αντικατασταθεί από τον αρχηγό των δυνάμεων της Χωροφυλακής Γιασάρ Γκιουλέρ, μετέδωσε το NTV. Πρόσθεσε πως ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου θα αντικατασταθεί από τον αντιναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ.

Ο αρχηγός της Αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ θα αντικατασταθεί από τον Χασάν Κουτσουκακιούζ, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή διοικητής της τουρκικής Τακτικής Αεροπορίας, σύμφωνα πάντα με το NTV.

Αν και παραδοσιακά το Ανώτατο Συμβούλιο συνδριάζει κάθε Αυγουστο, η σημερινή συνεδρίαση του YAS ήταν η τρίτη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου.

Πέρυσι το YAS μείωσε τη θητεία ορισμένων αξιωματικών, ενώ αποστράτευσε επίσης 586 συνταγματάρχες και παρέτεινε κατά δύο χρόνια τη θητεία άλλων 434 συνταγματαρχών.

Συνολικά, σε διάστημα περίπου 13 μηνών, έχουν απολυθεί ή τεθεί σε υποχρεωτική αργία περισσότεροι από 150.000 δημόσιοι λειτουργοί και έχουν συλληφθεί περίπου 50.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή