Απόκλιση 1 εκατ. ψήφων στις εκλογές της Βενεζουέλας – Ερευνα ζητά το Κογκρέσο

Απόκλιση 1 εκατ. ψήφων στις εκλογές της Βενεζουέλας – Ερευνα ζητά το Κογκρέσο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του Κογκρέσου της Βενεζουέλας ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για τις κατηγορίες περί παραποιημένων στοιχείων σχετικά με την συμμετοχή στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Βενεζουέλα. 

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, Smartmatic, η οποία εργάζεται για τις εκλογές που διεξάγονται στη χώρα από το 2004, διαπίστωσε απόκλιση τουλάχιστον 1 εκατ. ψήφων στην  συμμετοχή στις εκλογές.

«Υπολογίζουμε πως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και σ' αυτή που ανακοινώθηκε από τις αρχές είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφοι», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Smartmatic, Αντόνιο Μουγκίκα, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα για το αν οι παραποιημένοι αριθμοί της συμμετοχής αλλάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες οι αρχές ανακοίνωσαν πως ψήφισαν 8,1 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Γνωρίζουμε χωρίς καμιά αμφιβολία πως η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση παραποιήθηκε», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λονδίνο.

Ο Μουγκίκα διευκρίνισε πως η Smartmatic, η οποία παρέχει τεχνολογία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για εκλογές σε όλον τον κόσμο, μπόρεσε να εντοπίσει ότι η συμμετοχή που ανακοινώθηκε επισήμως ήταν υπερβολική λόγω του αυτοματοποιημένου εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας.

Ο Μουγκίκα ανέφερε, επίσης, ότι οι αρχές στη Βενεζουέλα πιθανόν να μην δουν με συμπάθεια τα σχόλιά του και πως δεν έχει δώσει ακόμη τα στοιχεία αυτά στο εκλογικό συμβούλιο της Βενεζουέλας.

Το Συμβούλιο Εθνικών Εκλογών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Σύμφωνα με εσωτερικά δεδομένα του εκλογικού συμβουλίου που είχαν προηγουμένως εξετασθεί από το Reuters, μόνο 3.7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ψηφίσει έως τις 5:30 μ.μ. στις εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα.

Οι αρχές της Βενεζουέλας δεν έχουν απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο σχετικά μ' αυτά τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Πηγές: ΑΠΕ, REUTERS, AP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή