Διαφωνεί αλλά υπέγραψε κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας ο Τραμπ

Διαφωνεί αλλά υπέγραψε κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας ο Τραμπ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επικρίνοντας ως προβληματικές τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, που έχουν δημιουργήσει ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες με βαριά καρδιά τον σχετικό νόμο. Επιπλέον, χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις διατάξεις, που ψαλιδίζουν τις εξουσίες του προέδρου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η Ε.Ε. θα προβεί σε αντίποινα αν οι αμερικανικές κυρώσεις πλήξουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας. Ρωσία και ΗΠΑ δεν έχουν διαρρήξει πάντως τους δεσμούς τους.

Το Κρεμλίνο εμφανίστηκε χθες έτοιμο να συνεχίσει τον διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Μανίλα το Σαββατοκύριακο. Είναι η πρώτη τους συνάντηση έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να μειωθεί το προσωπικό των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών στη χώρα κατά 755 άτομα.

Ο Τίλερσον ακολουθεί συναινετική γραμμή ακόμη και έναντι της Πιονγιάνγκ, διαβεβαιώνοντάς την ότι «δεν είμαστε εχθρός σας». Προσέθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν καθεστωτική αλλαγή. «Δεν επιδιώκουμε κατάρρευση του καθεστώτος. Στόχος μας είναι μια ταχεία επανένωση της χερσονήσου», εξήγησε, αν και εκτίμησε ότι δύσκολα μπορεί να υπάρξουν παραγωγικές συνομιλίες με τη χώρα, αν η Β. Κορέα επιμείνει να διατηρήσει πυρηνικά όπλα. Τέλος, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε την πίεση της Κίνας προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για διάλογο, με δεδομένη την ειδική οικονομική σχέση Πεκίνου – Πιονγιάνγκ. Η ήπια στάση του Τίλερσον προκαλεί αντιδράσεις ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που θεωρούν ότι τα μηνύματα της Ουάσιγκτον προς την Πιονγιάνγκ είναι συγκεχυμένα και αντιφατικά.

Σε μια άλλη εξέλιξη, μετά τον Ελληνοαμερικανό Ρέινς Πρίμπους, τέως προσωπάρχη του Τραμπ, από τον Λευκό Οίκο αναχωρεί και ο ομογενής αναπληρωτής βοηθός του Τζορτζ Τζιτζίκος, ο οποίος θα επιστρέψει στη θέση του συγκεντρωσιάρχη του Αμερικανού προέδρου. Ο Τζιτζίκος ήταν από τους σταθερούς συνεργάτες του Τραμπ προεκλογικά μαζί με τον επικεφαλής της καμπάνιας του, Κόρι Λεβαντόφσκι, ο οποίος εμφανίζεται με βάση δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» να ανακατεύει πλέον μπίζνες και πολιτικά και να χρησιμοποιεί την πρόσβασή του στον πρόεδρο των ΗΠΑ για να αλιεύει πελάτες.

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο να είναι τα δύο νέα Air Force One του Τραμπ δύο Boeing 747-8 μιας χρεοκοπημένης ρωσικής εταιρείας αφήνει ανοικτό με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Γκάρντιαν». H αμερικανική αεροπορία ετοιμάζεται να αγοράσει δύο Boeing 747, τα οποία καθηλώθηκαν στο έδαφος μετά τη χρεοκοπία ρωσικής αεροπορικής εταιρείας, με σκοπό να τα μετατρέψει στα επόμενα επίσημα μέσα μεταφοράς του προέδρου, τα γνωστά Air Force One. Η αγορά αυτή θα είναι άκρως επωφελής για την αμερικανική αεροπορία, καθώς θα της κοστίσει ελάχιστα, ιδίως μετά τις επικρίσεις που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατύπωσε τον περασμένο Δεκέμβριο για τα «γελοία» έξοδα του προγράμματος για την αντικατάσταση του εναέριου στόλου μεταφοράς του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή