Νοθευμένες οι εκλογές στη Βενεζουέλα

Νοθευμένες οι εκλογές στη Βενεζουέλα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Νοθεία με περισσότερες από ένα εκατομμύριο ψήφους διαπιστώθηκε στην καταμέτρηση των ψηφισάντων, σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία Smartmatic, η οποία συνεργάζεται από το 2004 με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

«Γνωρίζουμε, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι τα αποτελέσματα της προσέλευσης στις πρόσφατες εκλογές για συντακτική συνέλευση είναι αποτέλεσμα νοθείας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντόνιο Μουχίκα στο Λονδίνο. «Εντοπίσαμε ότι τα ποσοστά προσέλευσης των ψηφοφόρων ήταν διογκωμένα κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφους», ανέφερε ο κ. Μουχίκα. Παρότι μόλις 3,7 εκατ. ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει στις πέντε το απόγευμα της Κυριακής, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε στις επτά το βράδυ ότι 8,1 εκατ. πολίτες είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στο μεταξύ, το καθεστώς Μαδούρο καταδίκασε χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, λέγοντας ότι θεωρεί τον πρόεδρο Μαδούρο «προσωπικά υπεύθυνο» για ό,τι συμβεί στα στελέχη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ και Αντόνιο Λεντέσμα, οι οποίοι απήχθησαν από αστυνομικούς την Τρίτη ενόσω βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Καράκας. Το σοσιαλιστικό καθεστώς της Βενεζουέλας προασπίστηκαν σε χθεσινές τους δηλώσεις βουλευτές του ακροαριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει ποια μέτρα θα λάβει κατά του Μαδούρο.

«Δεν πρόκειται για δικτατορία. Μπορεί κανείς να κρίνει το πώς ο Μαδούρο προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για δικτατορία», είπε ο βουλευτής του Μελανσόν, Ερίκ Κοκερέλ. Περισσότεροι από 120 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στη Βενεζουέλα τους τελευταίους τέσσερις μήνες στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Μαδούρο, εν μέσω οξείας επισιτιστικής κρίσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή