Αυξήθηκαν τα χρέη του Δημοσίου το α΄ εξάμηνο

Αυξήθηκαν τα χρέη του Δημοσίου το α΄ εξάμηνο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνθηκαν τα χρέη του Δημοσίου το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συγκεκριμένα, οι οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές καθώς και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου στα 5,134 δισ. ευρώ έναντι 5,067 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο του έτους. Ουσιαστικά, οι οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 67 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα πλήρωνε ελάχιστα ποσά από τις υποχρεώσεις της, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσε και νέες. Επίσης, όπως διαφαίνεται, ανέμενε την εκταμίευση της δόσης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αυτό θα φανεί στα στοιχεία του που θα δημοσιευθούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία:

1. Οι συνολικές οφειλές των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ανήλθαν στα 3,882 δισ. ευρώ τον Ιούνιο από 3,857 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου.

2. Οι εκκρεμείς επιστροφές ανήλθαν στα 1,252 δισ. ευρώ τον Ιούνιο από 1,210 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου.

3. Από τα 3,857 δισ. ευρώ:

• 2,256 δισ. ευρώ χρωστούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης.

• 554 εκατ. ευρώ χρωστούν τα νοσοκομεία.

• 493 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των νομικών προσώπων.

• 346 εκατ. ευρώ είναι το χρέος των δήμων.

• 233 εκατ. ευρώ τα χρέη των υπουργείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή