«Οχι» από Ε.Ε. στην υλοτόμηση δάσους

«Οχι» από Ε.Ε. στην υλοτόμηση δάσους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.Παρότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε την Πολωνία να μην προχωρήσει στα έργα υλοτόμησης στο δάσος Μπιαλοβιέσκα, η Βαρσοβία αψήφησε την εντολή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει σκοπό να συνεχίσει την υλοτόμηση, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται να προχωρήσει στην κοπή δένδρων επικαλούμενη την ανάγκη καταπολέμησης επιδημίας σκαθαριών.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε την Πολωνία να σταματήσει αμέσως τη μεγάλης κλίμακας υλοτόμηση στο αρχέγονο δάσος, σε μία ακόμη υπόθεση μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ πολωνικής κυβέρνησης και Βρυξελλών. Το δάσος συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Εκτείνεται και από τις δυο πλευρές των συνόρων μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας και αποτελεί σπίτι για τον ευρωπαϊκό βίσονα καθώς και για σπάνια είδη πουλιών.

«Ενεργούμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιαν Σίσκο, υπερασπιζόμενος την υλοτόμηση, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί νομική υποχρέωση της κυβέρνησης να προστατεύσει το δάσος που βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη επιδημία σκαθαριών εδώ και δεκαετίες, όπως τόνισε.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου προστατευτικών μέτρων και αυτό ακριβώς κάνουμε», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής δασικής υπηρεσίας, ο Κόνραντ Τομαζέφσκι, στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μήνυσε νωρίτερα φέτος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Πολωνία για την υλοτόμηση και η εντολή της περασμένης εβδομάδας αποτελεί μια προσωρινή απόφαση σε μια υπόθεση που μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να επιλυθεί. Περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η επιδημία σκαθαριών αποτελεί απλά ένα πρόσχημα για τον Σίσκο, ο οποίος στοχεύει μέσω της υλοτομίας να εξασφαλίσει μεγαλύτερα έσοδα για τις τοπικές κοινότητες και να ενισχύσει την υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη. Επικαλούμενος το πρόβλημα με τα σκαθάρια, ο υπουργός Περιβάλλοντος ενέκρινε τον Μάρτιο του 2016 τον τριπλασιασμό του επιτρεπόμενου ποσοστού υλοτόμησης σε τρεις περιφέρειες του δάσους. Ο Σίσκο δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για ενδεχόμενα πρόστιμα από την Ε.Ε. για τη μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και ανέφερε ότι αν σταματήσουν τα μέτρα προστασίας, η οικονομική ζημία θα έφτανε περίπου στα 470 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα νεαρότερα τμήματα του πελώριου δάσους υλοτομούνται, μια διαδικασία που αποτελεί σημαντικό πόρο εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή