Απογοήτευσαν Societe Generale και Commerzbank

Απογοήτευσαν Societe Generale και Commerzbank

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοήτευσαν τους επενδυτές και τους αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα της γαλλικής Societe Generale (SocGen) και της γερμανικής Commerzbank. Το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος) η SocGen εμφάνισε μειωμένα κέρδη, χωρίς να μπορέσει να επωφεληθεί από το αγοραστικό ράλι στις μετοχές, το οποίο, αντιθέτως, εκμεταλλεύθηκαν οι ανταγωνίστριές της στην εγχώρια αγορά, BNP Paribas και Natixis. Η Commerzbank εμφάνισε καθαρές ζημίες το δεύτερο τρίμηνο, οι οποίες, μάλιστα, υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών, λόγω δυσμενών συνθηκών στις αγορές και δαπανών αναδιάρθρωσης του προσωπικού της.

Η Societe Generale το δεύτερο τρίμηνο του 2017 εμφάνισε μειωμένα καθαρά κέρδη στα 1,06 δισ. ευρώ, όταν πριν από έναν χρόνο το αντίστοιχο διάστημα είχε κέρδη 1,46 δισ. ευρώ. Ωστόσο, φέτος τα κέρδη της εναρμονίζονταν με τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα έσοδά της ελαττώθηκαν κατά 26% στα 5,20 δισ. ευρώ, όταν οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ανέρχονταν σε 5,39 δισ. ευρώ. Τα έσοδά της από τις συναλλαγές στις διεθνείς αγορές μειώθηκαν πάνω από 3%, όταν τα αντίστοιχα της ΒΝP Paribas αυξήθηκαν 25,7%, και στην περίπτωση της Natixis κατά 33%. Οπως επισήμανε ο επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της SocGen, Ντιντιέ Βαλέ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι ανταγωνιστές μας τα πήγαν καλύτερα. Στις παγκόσμιες αγορές, οι έντονες διακυμάνσεις έχουν περιοριστεί και οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής. Εντούτοις, αυτές οι συνθήκες αναμένουμε να αλλάξουν, χάρη σε διάφορα γεγονότα, όπως η αποσαφήνιση της πολιτικής της ΕΚΤ ή οι γερμανικές εκλογές». Τα παράγωγα της SocGen, που συνδέονται με μετοχές, αποδίδουν καλύτερα σε ευμετάβλητες συνθήκες στη διεθνή αγορά.

Οσον αφορά την Commerzbank, οι ζημίες του δευτέρου τριμήνου ανήλθαν στα 637 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ζημίες 584 εκατ. ευρώ. Πάντως, είναι λιγότερες από εκείνες των 807 εκατ. ευρώ που είχε προβλέψει η ίδια η Commerzbank τον Ιούνιο, λόγω των υψηλών δαπανών για την αναδιάρθρωσή της. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το δεύτερο μεγαλύτερο της Γερμανίας, εκτιμά πάντως ότι θα έχει σχετικά κέρδη στο σύνολο του έτους, χάρη στην πώληση περιουσιακών του στοιχείων – μεταξύ άλλων, του εμβληματικού κτιρίου όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της στη Φρανκφούρτη, το οποίο θα αποκτήσει η ασφαλιστική Samsung Life Insurance. Τα έσοδα δευτέρου τριμήνου, τέλος, για την Commerzbank μειώθηκαν 2,3% λόγω της ασθενικής ζήτησης από τους εταιρικούς της πελάτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή