ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αναζήτηση θετικής ατζέντας το Μαξίμου

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο κ. Αλ. Τσίπρας αναμένεται, εντός των επόμενων ημερών, να λάβει τις αποφάσεις του σε σχέση με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με βασική επιδίωξη να διατηρηθεί «ζωντανή» η πολιτική επικαιρότητα και, κυρίως, η θετική ατζέντα που η κυβέρνηση θέλει να προβάλει με επίκεντρο το αφήγημα έναρξης της πορείας εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, κινείται η κυβερνητική ηγεσία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζει για τις επόμενες ημέρες σειρά συσκέψεων με κυβερνητικά στελέχη. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να μπει η κυβέρνηση σε λογική διακοπών, ακόμα και λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, αντίθετα εκτιμούν ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αναδείξουν εκείνα τα ζητήματα που θεωρούν ότι δίνουν πόντους στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα, εκτός απροόπτου, να βρεθεί και πάλι στη Βουλή και να μιλήσει στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που προγραμματίζεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας. Πρόκειται, άλλωστε, μαζί με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκε χθες, για νομοθέτημα που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δίνει το διακριτό στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, έξω από το πλαίσιο της οριζόμενης από τις μνημονιακές υποχρεώσεις νομοθέτησης.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι το πλαίσιο στο οποίο η κυβερνητική επιχειρηματολογία θα ξεδιπλωθεί είναι το ίδιο στο οποίο κινήθηκε ο κ. Τσίπρας στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη προχθές, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Και κωδικοποιείται με άξονα το επιχείρημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προκρίνει και στην Υγεία την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων πρακτικών.

Θερινή ανάπαυλα

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αύριο, ολοκληρώνεται η πυκνή κοινοβουλευτική εβδομάδα και οι εργασίες της Βουλής θα σταματήσουν για τις θερινές διακοπές. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συσκέψεων με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να γίνει κατ’ αρχάς αποτίμηση του κυβερνητικού έργου μέχρι τώρα, να τεθούν οι προτεραιότητες για το αμέσως επόμενο διάστημα και να δρομολογηθεί η προετοιμασία για την πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αναφορικά με τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, έμφαση δίνεται στην προώθηση επενδυτικών σχεδίων, κάτι που είχε ζητήσει ως προτεραιότητα από τους υπουργούς του ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Πέραν των μνημονιακών δεσμεύσεων και των θεμάτων που άπτονται της τρίτης αξιολόγησης, η προώθηση των επενδύσεων αποτελεί το κλειδί για τη μείωση της ανεργίας, ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Εντός των επόμενων ημερών, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του και σε σχέση με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, καθώς έχει δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και επισημάνσεις ότι η σχετική συζήτηση, από τη στιγμή που άνοιξε, θα πρέπει να κλείσει γρήγορα, είτε με υλοποίηση αλλαγών είτε με τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς το να τραβάει επί μακρόν μια τέτοια συζήτηση έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αντιπαραγωγικό.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου εισηγήσεις για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ. Στον σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι από τη συμπρωτεύουσα να διατυπωθεί ένα αφήγημα θετικό, όπως λένε για πρώτη φορά από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και μετά. Αναζητούνται, στο πλαίσιο αυτό, εκείνες οι παρεμβάσεις και εξαγγελίες που θα επιβεβαιώνουν την πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και μετά η χώρα έχει γυρίσει σελίδα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ