Νέο εθνικό όραμα προκρίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Νέο εθνικό όραμα προκρίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι εκλογές δεν κερδίζονται μόνο με σκληρή αντιπολίτευση, αλλά και με θετικό μήνυμα». Με αυτή τη βασική παραδοχή περιγράφουν «γαλάζιοι» αξιωματούχοι τη στρατηγική του κόμματος ενόψει Σεπτεμβρίου, που εκτός των άλλων περιλαμβάνει την άνοδο των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, που όσο και αν δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος, εξακολουθεί να αποτελεί ορόσημο κάθε νέας σεζόν για την πολιτική ζωή.

Στην Πειραιώς, έχοντας ως πυξίδα πως οι εκλογές όσο και αν επιχειρήσει το Μαξίμου να τις αναβάλει θα γίνουν εντός του ερχόμενου έτους, λόγω της διαρκούς φθίνουσας πορείας που έχει η χώρα, επιδιώκουν να οργανώσουν τη στρατηγική τους πάνω σε δύο άξονες που δεν τέμνονται μεταξύ τους, αλλά λειτουργούν παράλληλα, υπηρετώντας την ίδια στρατηγική: δηλαδή την αύξηση της πολιτικής πίεσης προς το Μαξίμου, την ανάδειξη των λανθασμένων επιλογών του κ. Τσίπρα και, τελικά, την εμπέδωση της εικόνας ότι η Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης αποτελούν τη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση εξουσίας.

«Πραγματική ελπίδα»

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται από τον Σεπτέμβριο, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, να εκπέμψουν ένα ισχυρό θετικό μήνυμα διακυβέρνησης, κάτι που στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. θεωρείται απαραίτητο ώστε να κεφαλαιοποιηθεί η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Στον τρίτο όροφο των κεντρικών γραφείων της Ν.Δ., έχοντας σαφή εικόνα από τους δείκτες των μετρήσεων και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, θεωρούν πως αποτελεί κομβικό σημείο να συμπεριληφθεί στον λόγο της Ν.Δ. ένα νέο «εθνικό όραμα», που θα δώσει πραγματική «ελπίδα» στους Ελληνες πολίτες.

Στόχος των επιτελών του κ. Μητσοτάκη δεν είναι, απλώς, να ενισχύσουν την εικόνα του ιδίου ή του κόμματος. Είναι, κυρίως, να περιχαρακώσουν το υπάρχον εκλογικό ακροατήριο της Ν.Δ., ειδικά τους κεντρογενείς που παρακολουθούν και τα τεκταινόμενα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, και, παράλληλα, με τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων να διευρύνουν τις πληθυσμιακές ομάδες προς τις οποίες το κόμμα θα έχει διαμορφωμένες προτάσεις πολιτικής και κυβερνητικής πρακτικής.

Τα ανωτέρω δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση πως η Ν.Δ. θα εγκαταλείψει τη σκληρή αντιπολίτευση. Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας στον οποίο θα επενδύσει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μέτωπα άλλωστε που θα ανοίξουν από Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με εκείνα που δεν έχουν κλείσει, προμηνύουν πολύ σκληρές αντιπαραθέσεις για τις οποίες η Ν.Δ. δηλώνει έτοιμη.

Αντιπαράθεση με ΑΝΕΛ

Μια χαρακτηριστική πτυχή του εν λόγω πλαισίου είναι και η κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τους ΑΝΕΛ, εν όψει και της Εξεταστικής για τον Πάνο Καμμένο για τη διερεύνηση των συνομιλιών του με τον ισοβίτη κ. Γιαννουσάκη. Οι προσεκτικότεροι, άλλωστε, θα διαπίστωσαν πως τη διάθεση του αντιπολιτευτικού τόνου απέναντι στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, όταν απευθύνθηκε ειδικά στον Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, λέγοντάς τους πως ξέχασαν ότι οι περισσότεροι είχαν στηρίξει την προηγούμενη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, ως στελέχη της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης από τη συγκεκριμένη τακτική προσδοκά όχι μόνο να εκθέσει τους ΑΝΕΛ και να αναδείξει την πολιτική τους ασυνέπεια, αλλά, κυρίως, να καταστήσει σαφές πως η κυβερνητική συμμαχία είναι προϊόν καιροσκοπισμού και δεν διαθέτει καμία συνοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή