Το Κατάρ κατασκευάζει πολεμικά πλοία στην Ιταλία

Το Κατάρ κατασκευάζει πολεμικά πλοία στην Ιταλία

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΧΑ. Συμφωνία αγοράς επτά πολεμικών πλοίων, αξίας 5 δισ. ευρώ, συνήψε χθες το Κατάρ με την Ιταλία, στο πλαίσιο σειράς αμυντικών συμφωνιών που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στην Ντόχα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, με τον Ιταλό ομόλογό του, Αντζελίνο Αλφάνο στην Ντόχα, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τις διπλωματικές επαφές με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας.

Τον περασμένο Ιούνιο η ιταλική ναυπηγική εταιρεία Fincantieri ανακοίνωσε την υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας για την κατασκευή των επτά πολεμικών πλοίων για λογαριασμό του Κατάρ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη ναυπήγηση τεσσάρων μικρών αντιτορπιλικών, δύο πλοίων υποστήριξης και ενός πλοίου αμφίβιων αποστολών, έναντι περίπου 4 δισ. ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης της κατασκευής το 2033.

Τα πλοία θα κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου σε ιταλικά ναυπηγεία, με τα έργα ναυπήγησης να αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018. Τα ηλεκτρονικά συστήματα των πολεμικών πλοίων θα κατασκευάσει η ιταλική Leonardo.

Το Κατάρ βρίσκεται εν μέσω οξείας διπλωματικής αντιπαράθεσης με τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, οι οποίες κατηγορούν την Ντόχα για στήριξη της τρομοκρατίας και προώθηση των συμφερόντων του Ιράν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή