NASA: Ζητείται «υπεύθυνος πλανητικής προστασίας»

NASA: Ζητείται «υπεύθυνος πλανητικής προστασίας»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο «υπεύθυνο πλανητικής προστασίας» αναζητά, μέσω αγγελίας, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), o οποίος θα έχει ως αντικείμενο της δουλειάς του την «αποτροπή της βιολογικής μόλυνσης στη διάρκεια της ανθρώπινης και ρομποτικής διαστημικής εξερεύνησης».

Με άλλα λόγια, στόχος του νέου στελέχους θα είναι να φροντίσει, ώστε αφενός να μη φθάσουν στη Γη τυχόν εξωγήινοι και δυνητικά επικίνδυνοι για τον πλανήτη μας μικροοργανισμοί, αφετέρου να μη συμβεί και το αντίστροφο, δηλαδή άλλοι πλανήτες ή δορυφόροι τους να υποστούν μόλυνση από γήινα μικρόβια που θα έχουν μεταφερθεί από διαστημικά σκάφη ή αστροναύτες.

Εντούτοις, για προστασία από πιο μεγάλα και νοήμονα εξωγήινα όντα δεν γίνεται προς το παρόν λόγος.

Εκτός από τον εντυπωσιακό τίτλο της θέσης, το μελλοντικό στέλεχος θα έχει και γενναιόδωρες ετήσιες απολαβές της τάξης των 124.400 έως 187.000 δολαρίων, ανάλογα με τα προσόντα του. Βασική προϋπόθεση είναι οι υποψήφιοι να έχουν πτυχίο φυσικού, μηχανικού ή μαθηματικού και επίσης να διαθέτουν διαβάθμιση για θέματα εθνικής ασφαλείας. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από πολίτες των ΗΠΑ έως τα μέσα Αυγούστου και η ανάληψη της θέσης θα είναι αρχικά για μια τριετία.

Μολαταύτα, το σενάριο η Γη να προκαλέσει ή να υποστεί μόλυνση μέσω του διαστήματος δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθώς η αρχική συμφωνία του ΟΗΕ για την εξερεύνηση του διαστήματος το 1967 καλούσε ήδη τα κράτη να αποφύγουν ένα πιθανό σενάριο μόλυνσης του διαστήματος, ένα σενάριο που αποτέλεσε με ποικίλους τρόπους προσφιλές θέμα για τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας.

Η θέση «υπευθύνου πλανητικής προστασίας» έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια από τη NASA(σήμερα την κατέχει η δρ Κάθριν Κόνλεϊ), ωστόσο τώρα φαίνεται πως αποφάσισε να πάρει το θέμα πιο σοβαρά, καθώς η διαστημική εξερεύνηση προχωρά ραγδαία και η προοπτική εύρεσης εξωγήινων μορφών ζωής φαίνεται σήμερα πιο ρεαλιστική, αν όχι βέβαιη σε μερικές δεκαετίες.

Η αγγελία της NASA αναφέρει ότι ο νέος υπάλληλός της πρέπει να φροντίσει να διατηρήσει τους άλλους κόσμους «στη φυσική κατάστασή» τους και, από την άλλη, «να λάβει τις δέουσες προφυλάξεις για να προστατεύσει τη βιόσφαιρα της Γης σε περίπτωση που υπάρχει ζωή αλλού».

Μία από τις κύριες ανησυχίες των επιστημόνων είναι ότι κάποια μέρα θα ανακαλύψουν μικρόβια στον Άρη ή κάπου αλλού στο ηλιακό μας σύστημα (π.χ. στο δορυφόρο Ευρώπη του Δία ή στον Τιτάνα του Κρόνου) και θα νομίσουν ότι βρήκαν την πρώτη εξωγήινη μορφή ζωής, αλλά στην πραγματικότητα θα πρόκειται απλώς για μικρόβια που οι διαστημικές αποστολές θα έχουν κουβαλήσει μαζί τους.

Αυτή είναι η αιτία, άλλωστε, που η NASA σχεδιάζει να καταστρέψει τη διαστημοσυσκευή «Κασίνι», που σύντομα θα ολοκληρώσει την αποστολή της στο σύστημα του Κρόνου με μια ελεγχόμενη αυτοκαταστροφική βουτιά, ώστε να μη μολύνει τον πλανήτη με την ανεξέλεγκτη πτώση της, όπως είχε κάνει και με το σκάφος «Γαλιλαίος» γύρω από το Δία το 2003.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή