Το μέλλον των Δ. Βαλκανίων ανήκει στη Δύση

Το μέλλον των Δ. Βαλκανίων ανήκει στη Δύση

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποντγκόριτσα. Το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στη Δύση, δήλωσε χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο, δύο μήνες αφότου η χώρα αυτή εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ αψηφώντας τη Ρωσία.

Ο Πενς έφθασε προχθές Τρίτη σ’ αυτή τη μικροσκοπική δημοκρατία της Αδριατικής που αποτελεί τον τελευταίο σταθμό μιας ευρωπαϊκής περιοδείας σχεδιασμένης για να υπογραμμιστεί η δέσμευση της Ουάσιγκτον στην ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης απέναντι σε μια αναθαρρημένη Ρωσία. Το Μαυροβούνιο, μια πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία με πληθυσμό 680.000 κατοίκους και στρατό 2.000 μελών, εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, οκτώ μήνες αφότου είχε κατηγορήσει Ρώσους κατασκόπους ότι ενορχήστρωσαν μια απόπειρα πραξικοπήματος για να εκτροχιάσουν την ένταξη.

Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες ως αντιρωσική υστερία και προειδοποίησε για αντίποινα εναντίον της «εχθρικής πορείας» του Μαυροβουνίου. Χθες, ο Πενς υπογράμμισε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στις ευρωατλαντικές σχέσεις, μια δέσμευση που πολλοί στην Ευρώπη έχουν αμφισβητήσει μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Πιστεύουμε αληθινά πως το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στη Δύση», είπε ο Πενς στους δημοσιογράφους, «και προσβλέπουμε στο να υπογραμμίσουμε και πάλι τη δέσμευση των ΗΠΑ να οικοδομήσουν τις σχέσεις που θα ενισχύσουν τους δεσμούς ανάμεσα στην ευρωπαϊκή κοινότητα, στα δυτικά Βαλκάνια και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή