Χαμηλός τζίρος στο Χ.Α., ασφυξία για χρηματιστηριακές

Χαμηλός τζίρος στο Χ.Α., ασφυξία για χρηματιστηριακές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες ασφυξίας δημιουργεί στις χρηματιστηριακές εταιρείες η κάθετη πτώση των χρηματιστηριακών συναλλαγών τον Ιούλιο και κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου στα επίπεδα των 60 και 70 εκατ. ευρώ, που είναι και το ελάχιστο όριο για να μπορούν οι 51 εταιρείες (37 εγχώριες και 14 μέλη εξ αποστάσεως) να καλύπτουν τα έξοδα λειτουργία τους. Εξάλλου, είναι γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι μία ρηχή αγορά με εποχιακούς κύκλους ανόδου του τζίρου και σίγουρα δεν μπορεί να συντηρεί τον σημερινό αριθμό χρηματιστηριακών εταιρειών. Εχει προηγηθεί και η τρίτη χρονιά ζημιών, το 2017, για τις 36 ελληνικές χρηματιστηριακές, όταν οι 28 εμφάνισαν ζημιές έναντι μόλις 8 που ήταν κερδοφόρες. Μετά το υψηλό τζίρου των 244,019 εκατ. ευρώ, που κατεγράφη στη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου 2017, αμέσως μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, παρατηρείται μία σταδιακή πτώση των συναλλαγών αφού οι ξένοι επενδυτές σταμάτησαν να τοποθετούν κεφάλαια στην Αθήνα επιλέγοντας είτε να ρευστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των προηγούμενων μηνών είτε να αναμένουν νεότερα από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και την έναρξη των διαδικασιών της τρίτης αξιολόγησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1999 (χρονιά που έσκασε η χρηματιστηριακή φούσκα) οι 20 πρώτες χρηματιστηριακές αντιπροσώπευαν το 40% των συναλλαγών, το 2001 οι 20 πρώτες διενεργούσαν το 60% του τζίρου της αγοράς, ενώ με στοιχεία Ιανουαρίου του 2005 οι 20 πρώτες εταιρείες πραγματοποιούσαν το 84% των συναλλαγών του χρηματιστηρίου.

Επειτα από 12 χρόνια, τον Ιούλιο του 2017 οι 10 πρώτες χρηματιστηριακές ελέγχουν το 84,58% των συναλλαγών. Η σύγκριση αυτή δείχνει πόσο κλειστός είναι ο κλάδος αφού οι υπόλοιπες 41 χρηματιστηριακές προσπαθούν να συντηρηθούν με το 15,42% των συναλλαγών της αγοράς που τους απομένει. Στον έβδομο μήνα του 2017 την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών ως προς τις συναλλαγές κατέλαβε η Eurobank Equities, με ποσοστό 25,36%.Την τριάδα συμπληρώνουν η Euroxx Χρηματιστηριακή (15,21%) και η Εθνική Χρηματιστηριακή με ποσοστό 10,30%.

Ακολουθούν οι Πειραιώς ΑΕΠΕΥ (9%), Citigroup Global Markets (6,78%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή