Η ανάκαμψη του τουρκικού τουρισμού αλλάζει τα δεδομένα

Η ανάκαμψη του τουρκικού τουρισμού αλλάζει τα δεδομένα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων κινήθηκε η Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα τελευταία στοιχεία των βασικών τουριστικών μεγεθών της Τουρκίας, που δημοσιοποιεί σήμερα η «Κ», δείχνουν ότι η γειτονική χώρα επιστρέφει δυναμικά έπειτα από πολύμηνη απουσία στη διεθνή ταξιδιωτική σκηνή, δημιουργώντας νέα δεδομένα μεταξύ των ανταγωνιστριών χωρών στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, οι αφίξεις ξένων τουριστών για τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 43% φθάνοντας σε 3,48 εκατ. Το εν λόγω αποτέλεσμα ήρθε σε συνέχεια της αύξησης 16,3% του Μαΐου και 18,1% του Απριλίου. Συνολικά ο αριθμός των ξένων τουριστών στη γειτονική χώρα για το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 14% φθάνοντας σε 12,24 εκατ. Πρωταγωνίστρια αγορά στην επιστροφή της Τουρκίας στη διεθνή τουριστική σκηνή είναι η Ρωσία. Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 1.573% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας σε 763.727. Επίσης, ο αριθμός των Ρώσων για το εξάμηνο αυξήθηκε κατά 820% φθάνοντας σε 1,69 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον Ιούνιο επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα σχεδόν ο συνολικός αριθμός των Ρώσων τουριστών που ήρθε στην Ελλάδα όλο το 2016.

Παράλληλα, το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου σηματοδότησε και την επιστροφή των τουριστικών εσόδων της Τουρκίας σε θετικό πεδίο. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, τα τουριστικά έσοδα τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 27,1% σε συνέχεια της αύξησης κατά 8,2% του Μαΐου και κατά 6,6% του Απριλίου. Για το εξάμηνο, τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,4% φθάνοντας σε 6,78 δισ. δολ.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας αφαιρεί από τον συνολικό αριθμό των ξένων τουριστών τις αφίξεις των Τούρκων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και επισκέπτονται σε ετήσια βάση τη χώρα τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αν η Τουρκία προσέθετε και τις εισόδους των Τούρκων μεταναστών, θα εμφάνιζε επιπλέον 2,4 εκατ. αφίξεις. Επίσης, θα παρουσίαζε στο εξάμηνο επιπλέον τουριστικά έσοδα της τάξης του 1,95 δισ. δολ. Τα ελληνικά στοιχεία περιλαμβάνουν στο σύνολο των αφίξεων και τις εισόδους των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει για επαγγελματικούς λόγους και έχουν μόνιμη κατοικία, πλέον, στο εξωτερικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τουριστικά έσοδα.

Στην Ελλάδα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για το εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 10,5% στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου (6,5 εκατ.) και κατά 10,9% τον Ιούνιο (2,76 εκατ.). Πάντως, ο ελληνικός προορισμός έχασε την ευκαιρία στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου να καλύψει την υστέρηση των 919 εκατ. ευρώ που σημείωσαν τα τουριστικά έσοδα κατά την περυσινή σεζόν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το πεντάμηνο τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,9% φθάνοντας σε 2,07 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή