Η γαλλική αφρόκρεμα του σινεμά στα γρασίδια του Πάρκου Νιάρχου

Η γαλλική αφρόκρεμα του σινεμά στα γρασίδια του Πάρκου Νιάρχου

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δροσερό αναψυκτικό, αραχτοί… στο γρασίδι και καλό σινεμά. Να μια ωραία ιδέα για όσους τον Αύγουστο παραμείνουν στο κλεινόν άστυ. Η ενότητα Park Your Cinema του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς φίλους, θα συνεχίσει τις προβολές όλο το μήνα με προτάσεις από το γαλλικό σινεμά – όλες εξαιρετικές. Ταινίες των Ζαν Λικ Γκοντάρ, Φρανσουά Τριφό, Λουί Μαλ και Ζακ Τατί που προβάλλονται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Γαλλίας και του Institut Français στο Παρίσι.

Οι Παρασκευές του Αυγούστου αποκτούν, λοιπόν, παριζιάνικο αέρα. Την Παρασκευή 04/8, παραλληλισμοί ζωής και Τέχνης συναντιούνται σε ένα από τα πιο cult έργα του Γκοντάρ, «Η περιφρόνηση» (1962), μια διασκευή του βιβλίου «Il Disprezzo» του Αλμπέρτο Μοράβια, με την πανέμορφη Μπριζίτ Μπαρντό.

Την επόμενη Παρασκευή 11/8 προβάλλεται το τρίτο φιλμ που σκηνοθέτησε ο Φρανσουά Τριφό, «Ζιλ και Τζιμ» (1962). Σταθμός για τη γαλλική σχολή της nouvelle vague, περιέχει ένα από τα διασημότερα και πλέον υποδειγματικά score του Georges Delerue, με την αξέχαστη Ζαν Μορό που έφυγε πριν από λίγες μέρες από τη ζωή να τραγουδά το κλασικό «Le Tourbillon».

Ζαν Μορό ξανά

Μία εβδομάδα μετά, την Παρασκευή 18/8, η Ζαν Μορό μάς… περιμένει και πάλι, καθώς ένα παράνομο ζευγάρι στήνει το τέλειο έγκλημα. Η απόλυτη αμφισβήτηση των κλισέ του αμερικανικού noir σε ένα από τα σημαντικότερα ντεμπούτα για τον Λουί Μαλ στην ιστορία του σινεμά, το «Ασανσέρ για δολοφόνους» (1958). Η τελευταία Παρασκευή του Αυγούστου, 25/08, είναι «Μέρα γιορτής» (1949), του Ζακ Τατί. Ο ταχυδρόμος ενός μικρού χωριού ονειρεύεται να εκμοντερνίσει τις μεθόδους εργασίας του και να γίνει ακόμη ταχύτερος, στα πρότυπα των Αμερικανών συναδέλφων του που παρακολουθεί σε επίκαιρα της εποχής, με μοναδικό «εργαλείο» το ποδήλατό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή