Και πάρτι στα αυθαίρετα στο Πάρκο Σχινιά

Και πάρτι στα αυθαίρετα στο Πάρκο Σχινιά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί για κατεδάφιση… πάρτι πανσελήνου! Με έκπληξη οι υπάλληλοι του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα είδαν τοποθετημένη στον χώρο του πάρκου διαφήμιση για full moon πάρτι, την ερχόμενη Δευτέρα 7 Αυγούστου, σε ταβέρνα που θα έπρεπε να είχε κατεδαφιστεί. Πρόκειται για μια παλιά ιστορία, που αφορά την ύπαρξη οκτώ κτισμάτων εντός της προστατευόμενης περιοχής.

Τον Δεκέμβριο του 2015 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (ΑΔΑ), σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, προχώρησε στην κατεδάφιση τριών κτισμάτων που υπήρχαν στην περιοχή του πευκοδάσους και τα οποία ήταν εγκαταλελειμμένα. Παρέμειναν, όμως, οι πέντε ταβέρνες, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι σήμερα να λειτουργούν, παρότι για τα κτίσματα που στεγάζουν τα εν λόγω καταστήματα έχουν εκδοθεί αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης ήδη από το 1999, προτού ακόμα δηλαδή την κήρυξη της περιοχής σε Εθνικό Πάρκο!

«Τόσο ο φορέας διαχείρισης όσο και το υπουργείο και η ΑΔΑ έχουν ζητήσει επανειλημμένως από τον Δήμο Μαραθώνα να προβεί στην ανάκληση των αδειών των πέντε καταστημάτων, αφού η όποια παράταση λειτουργίας τους είχε ως καταληκτική ημερομηνία την 8η Αυγούστου 2015. Ως σήμερα, ο Δήμος Μαραθώνα δεν έχει ενημερώσει για ανάκληση των αδειών των καταστημάτων», λέει στην «Κ» ο κ. Χάρης Καμπεζίδης, πρόεδρος του φορέα διαχείρισης.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Προεδρικού Διατάγματος περί χαρακτηρισμού της περιοχής σε Εθνικό Πάρκο, στη Ζώνη Α3 εντός του πευκοδάσους (όπου βρίσκονται και οι ταβέρνες) απαγορεύονται η διανυκτέρευση και κατασκήνωση, το άναμμα φωτιάς και η χρήση μεγαφώνων και οργάνων που προκαλούν θόρυβο. Απαγορεύονται ακόμα η διέλευση και η στάθμευση μηχανοκίνητων τροχοφόρων, εκτός όσων απαιτούνται για έκτακτες ανάγκες, καθώς και για την προστασία, αναβάθμιση και καθαρισμό του περιβάλλοντος.

«Δυστυχώς δεν τηρούνται οι όροι αυτοί. Οσες φορές ο φορέας έχει επιχειρήσει να τοποθετήσει μπάρες αποτροπής και ελέγχου της κίνησης των Ι.Χ. αυτοκινήτων αυτές καταστράφηκαν. Το αποτέλεσμα είναι ο προστατευόμενος χώρος να μετατρέπεται ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες του καλοκαιριού σε τεράστιο πάρκινγκ, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ήδη φθορά και γήρανση του μοναδικού πευκοδάσους του Σχινιά», τονίζει ο κ. Καμπεζίδης. «Η Τροχαία αδυνατεί συνήθως να συνδράμει με οχήματα και προσωπικό», συμπληρώνει ο πρόεδρος του φορέα.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Η ανάγκη προστασίας είναι πιο επιτακτική τις ημέρες που υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής, στο πευκοδάσος του Σχινιά προβλέπεται προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων τις ημέρες που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει κίνδυνο πυρκαγιάς επιπέδου 4 (πολύ υψηλό) και 5 (κατάσταση συναγερμού). Δεν πρόκειται για κάτι σπάνιο: το προηγούμενο τριήμερο υπήρχε πρόβλεψη επιπέδου 4, παρ’ όλα αυτά το αναγκαίο μέτρο δεν εφαρμόστηκε.

Μεγάλο είναι και το πρόβλημα με τα σκουπίδια στο πάρκο, καθώς η αποκομιδή τους από τον υπεύθυνο Δήμο Μαραθώνα γίνεται σε πολύ αραιά διαστήματα, με αποτέλεσμα και το περιβάλλον να επιβαρύνεται και ο κίνδυνος πυρκαγιάς να ενισχύεται. «Εχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τους επισκέπτες του πάρκου και κάθε αρμόδιο φορέα για την εκδήλωση που προαναγγέλλεται, χωρίς καμία συνεννόηση με τον φορέα», τονίζει ο κ. Καμπεζίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή