ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Νέα Αρθροπλαστική Ισχίου με κοχλιωτά εμφυτεύματα τιτανίου αντίστοιχα αυτών της γνάθου

Στη γνάθο, για αντικατάσταση φθαρμένων δοντιών, χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν διάφορα εμφυτεύματα από χρώμιο, κοβάλτιο, βιτάλιο ή κεραμικό με “Press Fit” ή κοχλιωτή στερέωση.

Από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, καθιερώθηκε η χρήση μόνο των κοχλιωτών οδοντικών εμφυτευμάτων τιτανίου γιατί έδειξαν την καλύτερη δυνατή μόνιμη βιοενσωμάτωση και σταθεροποίηση.

Το ίδιο και στην άρθρωση του ισχίου, που το οστικό υπόστρωμα στην κοτύλη προσομοιάζει με αυτό της γνάθου, τα νέας γενιάς κοχλιωτά κοτυλιαία εμφυτεύματα τιτανίου τύπου Zweymuller, με λεπτά πτερύγια και τραχεία επιφάνεια, έδειξαν άριστα αποτελέσματα διεθνώς, όπως και στους ασθενείς μας.

Στο ισχίο, δυστυχώς, άργησαν να καθιερωθούν, γιατί τα προηγούμενα με παρόμοιο σχήμα, πλην όμως σκληρά, ανελαστικά και με λεία επιφάνεια τύπου Mittelmeiyer, Link και PCA, δεν έδειξαν καλή βιοενσωμάτωση.

Όμως, χάρη στο διάσημο Καθηγητή της Βιέννης Zweymuller, πολλοί ορθοπεδικοί διεθνώς, και κυρίως όσοι είχαμε την τύχη να μαθητεύσουμε κοντά του, γίναμε γνώστες των σημαντικών δυνατοτήτων των νέων κοχλιωτών εμφυτευμάτων τιτανίου.

Τώρα, οι μεγαλύτερες διεθνώς εταιρείες κατασκευής εμφυτευμάτων ισχίου προσφέρουν νέας γενιάς απόλυτα βιοενσωματούμενες κοχλιωτές κοτυλιαίες προθέσεις τιτανίου με βιοενσωματούμενη επιφάνεια, όπως η Smith & Nephew, Zimmer, Aesculap, ImplantCast, Lima, Permedica και πολλές άλλες.

Τα αποτελέσματα στο ισχίο είναι άριστα, τόσο στις απλές περιπτώσεις όσο και στις περιπτώσεις συγγενούς δυσπλασίας ή χαμηλού εξαρθρήματος, και απόλυτα συγκρίσιμα με αυτά των πολύ επιτυχημένων οδοντικών κοχλιωτών εμφυτευμάτων τιτανίου, που αντικατέστησαν τις παλιές “γέφυρες” και “τεχνητές οδοντοστοιχίες”.

Ιδιαίτερα, αν οι ως άνω κοχλιωτές κοτυλιαίες προθέσεις τιτανίου συνδυαστούν με αντιστροφικούς σφηνοειδείς στειλεούς από τιτάνιο ορθογώνιας διατομής στο μηρό, επίσης με δυνατότητα μόνιμης περιπροθετικής οστεογένεσης, η πλήρης φόρτιση του σκέλους είναι άμεση και το αποτέλεσμα μόνιμο, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κάλυψη με οστό περιπροθετικά των κοχλιωτών εμφυτευμάτων τιτανίου, χωρίς τη δημιουργία οστικού κενού, σε αντίθεση με τη χρήση ακρυλικού πολυμερούς, περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Πέριξ των γναθικών κοχλιωτών εμφυτευμάτων τιτανίου, παρόλο που η στοματική κοιλότητα δεν είναι μία αποστειρωμένη περιοχή, σπάνια προκαλούνται λοιμώξεις.

Στην κλινική μας, για τα εμφυτεύματα αυτά, χρησιμοποιούμε τη νέα, ελάχιστης επεμβατικότητας στους ιστούς, αγγεία και νεύρα τεχνική, τη λεγόμενη A.L.M.I.S. (Antero-Lateral Minimally Invasive Surgery). Η τροποποιημένη αυτή τεχνική μας, που την παρουσιάσαμε σε Ευρώπη και Αμερική, έχει καθιερωθεί στο Master Techniques in Οrthopaedic Surgery ως “Mayo Limited- Minimal Anterior, USA”.

Έτσι, αποφεύγεται η εργώδης και συνήθως πολύ επιβαρυντική για τον ασθενή και το χειρουργό διαδικασία αφαίρεσης σπασμένων βιδών από το οστό της λεκάνης ή των υπολειμμάτων οστικού ακρυλικού πολυμερούς, σε περιπτώσεις χαλάρωσης σε μη κοχλιωτού τύπου προθέσεις.

Η μη χρήση βιδών ή ακρυλικού πολυμερούς στις κοχλιωτές κοτυλιαίες προθέσεις τιτανίου καθιστά εύκολη τη διαδικασία αναθεώρησης στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις χαλάρωσης και αφήνει άθικτο, αρκετό υγιές περιπροθετικό οστούν.

Τα νέα κοχλιωτά εμφυτεύματα τιτανίου, τόσο στη γνάθο όσο και στην κοτύλη, φαίνεται ότι λύνουν οριστικά το θέμα των εμφυτευμάτων σε αυτές τις δύσκολες και υπερβολικά φορτιζόμενες οστικές περιοχές, παρέχοντας μόνιμη και σταθερή βιοενσωμάτωση, χωρίς χρήση βιδών ή άλλων συμπληρωματικών υλικών.

Γράφει ο Δρ. Νίκος Χριστοδούλου, Χειρουργός – Ορθοπεδικός, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής στο Ιατρικό Ψυχικού
 
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών
Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ