Απαισιόδοξοι οι Ελληνες για την οικονομία

Απαισιόδοξοι οι Ελληνες για την οικονομία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαισιόδοξη για την κατάσταση της οικονομίας εμφανίζεται η πλειονότητα των Ελλήνων που συμμετείχαν στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες. Το 98% των συμμετεχόντων χαρακτηρίζει «κακή» την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα, όταν στην Ε.Ε. των «28» το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 51%. Το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του είναι κακή έναντι 27% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ το 62% εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο θα είναι χειρότερο για την ελληνική οικονομία. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την απασχόληση, με το 61% να θεωρεί ότι θα επιδεινωθεί, και το 80% να μη βλέπει καμία βελτίωση στην προσωπική επαγγελματική του κατάσταση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2017. Αγνωστο αν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έξοδος στις αγορές έχει αλλάξει έκτοτε τη διάθεση των νοικοκυριών…

Βλαπτική μεταβολή για τους θεσμούς

Μονομερής, βλαπτική μεταβολή της σύμβασης θα θεωρείται η «αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών», σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, και την οποία έκανε μερικώς αποδεκτή η κυβέρνηση. Οπως δήλωσε η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί ο εργαζόμενος να διεκδικήσει την αποζημίωσή του. Δίνει, επομένως, διέξοδο στον εργαζόμενο να μη μένει εγκλωβισμένος σε επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν. Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι αν η τροπολογία αποτελέσει μονομερή, βλαπτική μεταβολή της σύμβασης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς…

Στο 0,29% το μέσο επιτόκιο για τις νέες καταθέσεις

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε τον περασμένο Ιούνιο το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στις 4,27 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,46 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,29%, σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Αγωνία για είσπραξη φόρου εισοδήματος

Αγωνία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το ύψος των εσόδων από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Περιμένουν την τελική εκκαθάριση από τις τράπεζες για να διαπιστωθεί πόσα χρήματα εισήλθαν στον κρατικό κορβανά. Επίσης, περιμένουν τα στοιχεία για τον αριθμό των φορολογουμένων που δεν κατάφεραν να πληρώσουν. Οι πρώτες ενδείξεις ότι ένας στους τρεις δεν πλήρωσε τον φόρο εισοδήματος δεν επιβεβαιώνονται, προς το παρόν, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, αν τα στοιχεία αποδειχθούν αληθή, μεταφράζονται σε 900.000 φορολογουμένους που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τον φόρο τους.

Ζημίες κατέγραψε το ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Mισό εκατ. ευρώ στοίχισε το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων τους πρώτους πέντε μήνες λειτουργίας του. Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση α΄ τριμήνου 2017, το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων στους πέντε μήνες λειτουργίας του παρουσίασε λειτουργικές ζημίες ύψους 522.000 ευρώ. Τα έξοδα αφορούν κυρίως μισθοδοσία και κόστος εγκατάστασης της επιχείρησης. Τα καθαρά αποτελέσματα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν σε ζημίες 446.000 ευρώ, καθώς η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) είχε χρηματοοικονομικό έσοδο ύψους 76.000 ευρώ. Το έσοδο πιθανώς προήλθε από την τοποθέτηση των χρηματικών διαθεσίμων της εταιρείας ύψους 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις καταστάσεις, τον περασμένο Μάρτιο έγινε η καταβολή του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης που θα ανέλθει, βάσει του ιδρυτικού νόμου της, στα 40 εκατ. ευρώ. Κατεβλήθησαν, δηλαδή, τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή