Σε αντίθετη τροχιά δολάριο και Dow Jones

Σε αντίθετη τροχιά δολάριο και Dow Jones

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, δύο σύμβολα της αμερικανικής οικονομικής ισχύος –ο Dow Jones και το δολάριο– ακολουθούν διαφορετική πορεία, υπογραμμίζοντας την περίπλοκη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ενώ η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή. Εάν δεν υπάρξει έντονη αντιστροφή της διάθεσης στην αγορά, πολύ σύντομα ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones Ιndustrial Average θα ξεπεράσει, για πρώτη φορά, το όριο των 22.000 μονάδων, έχοντας ενισχυθεί κατά 11% από την αρχή του έτους, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην είσοδο μικροεπενδυτών στην αγορά μετοχών.

Την ίδια περίοδο το αμερικανικό δολάριο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 10% έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων. Η σχεδόν αντίστροφη πορεία του δολαρίου έχει γίνει ακόμη πιο έντονη τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέρει εξαιτίας της ανησυχίας πως τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Τραμπ περιορίζουν τις πιθανότητες να καταφέρει να φέρει εις πέρας σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως τη μείωση της φορολογίας ή την αύξηση των δαπανών για έργα υποδομής. Και όμως, αυτές οι ανησυχίες δεν είναι ικανές να σταματήσουν την άνοδο του χρηματιστηρίου, κάτι για το οποίο κομπάζει ο πρόεδρος στο Twitter. Μπορεί ο κ. Τραμπ να μην έχει σπουδαίο νομοθετικό έργο να επιδείξει, ωστόσο και μόνο η υπόσχεση να μειώσει τη φορολογία και να ελαφρύνει το κανονιστικό πλαίσιο έχει ξυπνήσει τα «ζωώδη ένστικτα» των επενδυτών, λένε ειδικοί σε θέματα επενδύσεων.

Το γεγονός πως είναι λαμπρά τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και ότι επιταχύνεται η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχουν απλώς ενισχύσει την αισιοδοξία των επενδυτών. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου ο ευρύτερος χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 είχε σημειώσει άνοδο 9% από την ημέρα που ορκίστηκε ο πρόεδρος Τραμπ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως για την άνοδο ευθύνεται η αισιοδοξία των επενδυτών, ωστόσο έχει παίξει ρόλο και η σημαντική υποχώρηση του δολαρίου, όχι μόνο έναντι του ευρώ και του γιεν αλλά και έναντι πιο ευμετάβλητων νομισμάτων όπως το μεξικανικό πέσο και το βραζιλιάνικο ρεάλ. Ακόμη και το κινεζικό γουάν, το οποίο κάποτε επέκρινε ο Τραμπ πως είναι τεχνητά υποτιμημένο, έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 3% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος σημαίνει πως τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύονται στην παγκόσμια οικονομία και καταλήγουν σε εκατονταετή ομόλογα της Αργεντινής, σε μετοχές της Turkish Airlines, σε ομόλογα που ανήκουν στην κερδοσκοπική βαθμίδα και φυσικά σε εταιρείες του Dow. «Η εξασθένηση του δολαρίου σημαίνει πως αυξάνεται η ρευστότητα στον κόσμο. Και όλη αυτή η ρευστότητα καταλήγει σε carry trade», επισημαίνει ο Ατουλ Λέλε, επικεφαλής επενδύσεων της επενδυτικής εταιρείας Deltec International Group με έδρα το Νασάου στις Μπαχάμες. Στη χρηματοπιστωτική αργκό, με τον όρο carry trade περιγράφεται η ροή κεφαλαίων από περιουσιακά στοιχεία με χαμηλή απόδοση σε αυτά με υψηλότερη απόδοση – όπως όταν επενδυτές χρησιμοποιούν ένα φθηνότερο περιουσιακό στοιχείο (δολάρια) ώστε να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερο ρίσκο που μπορεί να έχουν υψηλότερη απόδοση. Ρόλο στην αναβίωση του carry trade έπαιξε και η κυβέρνηση Τραμπ, που υποστηρίζει σταθερά την υποτίμηση του δολαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή