Νέες ταινίες: Μπλοκμπάστερ και θρίλερ στις αίθουσες του Αυγούστου

Νέες ταινίες: Μπλοκμπάστερ και θρίλερ στις αίθουσες του Αυγούστου

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη κινηματογραφική εβδομάδα του Αυγούστου τα θρίλερ κρατούν καλά, ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ επιστρέφει με μια διασκεδαστική κομεντί, ενώ ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα μπλοκμπάστερ του καλοκαιριού, ο «Μαύρος πύργος», καταφθάνει στις αίθουσες. Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Με το «Στα ίχνη του ανέμου» (***), ο πολυσχιδής Τέιλορ Σέρινταν (για χρόνια ηθοποιός αλλά και σεναριογράφος των «Sicario: ο εκτελεστής» και «Πάση θυσία») αποδεικνύει πως τα καταφέρνει εξίσου καλά και στη σκηνοθεσία. Η δουλειά του μάλιστα βραβεύτηκε στην κατηγορία Ενα Κάποιο Βλέμμα του περασμένου Φεστιβάλ Καννών.

Σε κάποια άγρια και απομονωμένη ινδιάνικη περιοχή των ΗΠΑ, ένας έμπειρος κυνηγός (Τζέρεμι Ρένερ) εντοπίζει το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας στο χιόνι. Επιτόπου καταφθάνει και μια νεοσύλλεκτη πράκτορας του FBI (Ελίζαμπεθ Ολσεν), η οποία θα ζητήσει τη βοήθειά του προκειμένου να εξιχνιάσει την υπόθεση. Εκείνος, βαθιά δεμένος με την τοπική κοινότητα, έχει τους δικούς του λόγους ώστε να κάνει τα πάντα για να ανακαλύψει τους ενόχους.

Ο Σέρινταν δημιουργεί ένα κλασικό αστυνομικό θρίλερ, προσθέτοντας και το (σημαντικό) στοιχείο της ινδιάνικης κοινότητας. Η πολυεπίπεδη και διαχρονική εκμετάλλευσή της από τους λευκούς είναι εδώ στην πραγματικότητα το θέμα, το οποίο θα μπορούσε ωστόσο, βάσει του τραγικού του φορτίου, να αναλυθεί σε μεγαλύτερο βάθος. Κατά τα λοιπά, η ταινία έχει τρεις ξεκάθαρους πρωταγωνιστές: από τη μια τους Ρένερ και Ολσεν, οι οποίοι, ως κανονικοί χολιγουντιανοί σταρ, «γεμίζουν» την οθόνη με τις ερμηνείες τους, και από την άλλη το τρομερής αγριότητας τοπίο (μέχρι και…λιοντάρια κυκλοφορούν), σαν παγωμένο δίχτυ που τους τυλίγει όλους, απαιτώντας τον σεβασμό δικαίων και αδίκων.

Το επόμενο φιλμ αγωνίας, η «Ιρις» (**½), μας έρχεται από το Γαλλία και ανήκει σκηνοθετικά στον Ζαλίλ Λεσπέρ, δημιουργό της βιογραφίας «Υves Saint Laurent». Σε αυτή την ταινία, ένας επιτυχημένος τραπεζίτης θα έρθει αντιμέτωπος με την απαγωγή της γυναίκας του. Καθώς η υπόθεση περιπλέκεται, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν ένας μηχανικός αυτοκινήτων και μια αινιγματική συνοδός πολυτελείας. Το ερωτικό θρίλερ βασίζεται στην ατμόσφαιρα και στις συνεχείς ανατροπές, με την πρώτη να λειτουργεί σαφώς καλύτερα και να καλύπτει, σε μεγάλο βαθμό, κάποιες σεναριακές αστοχίες.

Το μπλοκμπάστερ της εβδομάδας είναι και αυτό θρίλερ, αν και μπαίνει ξεκάθαρα στα «χωράφια» της επιστημονικής φαντασίας. Ο «Μαύρος πύργος» (**½), που βασίζεται στην εκτενέστερη σειρά βιβλίων του Στίβεν Κινγκ, εικονίζει την προαιώνια μάχη μεταξύ καλού και κακού. Ενας θρυλικός πιστολέρο (Ιντρις Ελμπα) αγωνίζεται να κρατήσει ακέραιο τον πύργο που στηρίζει την ισορροπία του σύμπαντος, κόντρα σε έναν σκοτεινό μάγο (Μάθιου Μακόναχι).

Περνώντας και στην κομεντί, έχουμε το εύγλωττα τιτλοφορημένο «Σουζάνα με σκοτώνεις» (***), μια αστεία και τρυφερή ιστορία ενός ζευγαριού στα πρόθυρα του χωρισμού. Ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ πρωταγωνιστεί ως κλασικός Μεξικανός άνδρας, παθιασμένος και ολίγον… άπιστος, ο οποίος θα ακολουθήσει τη δυσαρεστημένη Σουζάνα στις ΗΠΑ, προκειμένου να την πείσει να γυρίσει σπίτι. Στη διαδρομή οι δυο τους θα περάσουν διάφορες περιπέτειες και θα τσεκάρουν όλα σχεδόν τα κωμικά κλισέ που αφορούν τη σχέση Μεξικανών – Αμερικανών.

Κυκλοφορεί ακόμα το «Στέμμα των Ινδιών» (** ½), ιστορικό δράμα, το οποίο χρονογραφεί τους τελευταίους μήνες της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία, έχοντας στο κέντρο το σπίτι-παλάτι του τελευταίου αρμοστή της χώρας, λόρδου Μαουντμπάτεν. Ο Χιου Μπόνεβιλ («Downton Abbey») ερμηνεύει τον ρόλο, ενώ στο πλευρό του έχει την Τζίλιαν Αντερσον, τον Μάικλ Γκάμπον αλλά και αρκετούς Ινδούς ηθοποιούς, πρωταγωνιστές μιας παράλληλης ρομαντικής ιστορίας, που διαδραματίζεται μέσα στην ταραγμένη εποχή της μετάβασης. Η σκηνοθέτις Κουρίντερ Τσάντα («Καν’ το όπως ο Μπέκαμ») περιγράφει συμβατικά και δίχως πολλές εκπλήξεις την πιο λυτρωτική και συνάμα τραγική (λόγω του διαχωρισμού με το Πακιστάν) ιστορική περίοδο της πατρίδας της.

CINEMA ALERT

Η μικρότερη (και η μόνη ταλαντούχα) από τις αδελφές Ολσεν, Ελίζαμπεθ, άργησε κάπως να εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη, ωστόσο έκτοτε έχει προχωρήσει πολύ. Διότι εκτός από πανέμορφη είναι και πραγματικά καλή ηθοποιός. Ο περισσότερος κόσμος βέβαια την έμαθε ως Scarlet Witch, από τη συμμετοχή της στα υπερηρωικά μπλοκμπάστερ των «Αvengers» και του «Captain America», ωστόσο την καλύτερη μέχρι στιγμής ερμηνεία της έχει δώσει στο εξαιρετικό δράμα «Martha, Marcy May, Marlene». Αυτή την εβδομάδα τη βλέπουμε ως νεαρή πράκτορα του FBI, στο πλάι του Τζέρεμι Ρένερ, στο ατμοσφαιρικό θρίλερ «Στα ίχνη του ανέμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή