Μετά τη Ρωσία, η Τουρκία προσεγγίζει και την Κίνα

Μετά τη Ρωσία, η Τουρκία προσεγγίζει και την Κίνα

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά την αποκατάσταση και σύσφιξη των σχέσεων της με την Ρωσία, η Τουρκία προχωρά στην λήψη μιας νέας πρωτοβουλίας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αναζητώντας τη συνεργασία του Πεκίνου σε διάφορα πεδία.

Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κινέζικη πρωτεύουσα εκλαμβάνεται στην Αγκυρα ως μια προσπάθεια για ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Με τον όρο «ανεξάρτητη», οι Τούρκοι αναλυτές αναφέρονται στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να απελευθερωθεί από τον κλοιό της Δύσης σε διάφορα πεδία.

Ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου από το Πεκίνο διαμηνύει ότι υπό το φως των εξελίξεων και της έντασης στις σχέσεις της χώρας του με την Δύση, η Τουρκία ξεκινά νέες αναζητήσεις στο πεδίο της διπλωματίας.

Στο Πεκίνο, Τούρκος ΥΠΕΞ θέτει επί τάπητος με τον Κινέζο ομόλογο του διάφορα σενάρια που αφορούν την διμερή συνεργασία και προχωρά στην ανάπτυξη του διαλόγου της χώρας του με την Κίνα στα πεδία της διπλωματίας, οικονομίας και στρατιωτικής συνεργασίας.

Επίσης, στην Κίνα, ο κ. Τσαβούσογλου τροποποιεί την εξωτερική πολιτική της χώρας του για το Πεκίνο, δηλώνοντας δημοσίως ότι η χώρα του υποστηρίζει την πολιτική της «μίας Κίνας». Επίσης, δεσμεύεται για το γεγονός ότι από τώρα και στο εξής η Τουρκία θα προσεγγίζει ως τρομοκρατική οργάνωση την οργάνωση των Ούϊγκουρ Τούρκων που διεκδικούν αυτονόμηση από την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή