Σε δέκα ετήσιες δόσεις το κόστος τηλεοπτικών αδειών

Σε δέκα ετήσιες δόσεις το κόστος τηλεοπτικών αδειών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία με την οποία διευρύνεται ο αριθμός των δόσεων που θα καταβάλουν οι υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η τροπολογία, που κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Νίκο Παππά, ορίζει σε δέκα, αντί τρεις που προβλέπονταν αρχικά (v. 4339/2015), τις δόσεις του εκπλειστηριάσματος που θα προκύψει από τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνεται εντός 15 ημερών από την οριστική ανακήρυξη του υπερθεματιστή και οι υπόλοιπες εννέα δόσεις εντός Ιανουαρίου του κάθε ημερολογιακού έτους που ακολουθεί.

Η τροπολογία ορίζει επίσης μέρος του εκπλειστηριάσματος να διοχετευθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Συγκεκριμένα, ορίζεται η απόδοση ετησίως 50.000 ευρώ για κάθε εθνική άδεια γενικού περιεχομένου και 30.000 ευρώ «για τις υπόλοιπες άδειες εθνικής εμβέλειας». Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει βγάλει από τη στόχευσή της τις θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας. Ακόμη, για κάθε περιφερειακή άδεια γενικού περιεχομένου θα αποδίδονται στο ΕΣΡ 10.000 ευρώ και για κάθε θεματικού περιεχομένου άδεια 5.000 ευρώ.

Το έσοδο χαρακτηρίζεται πενιχρό για τον προϋπολογισμό του ΕΣΡ και στην καλύτερη περίπτωση –εφόσον θα καταβάλλεται– θα αυξήσει κατά περίπου 50% τον υφιστάμενο προϋπολογισμό του. Σήμερα, ο ετήσιος προϋπολογισμός του Συμβουλίου ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία ορίζει ακόμη ως ασυμβίβαστη την ιδιότητα του κατόχου/μετόχου τηλεοπτικής άδειας/επιχείρησης και επιχείρησης τηλεπωλήσεων. Επεκτείνει, από τρεις σε έξι μήνες, τον χρόνο συμμόρφωσης των ενδιαφερομένων υπερθεματιστών προς τους όρους του διαγωνισμού, ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική συνδρομή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στον έλεγχο της προέλευσης των οικονομικών μέσων με τα οποία οι υπερθεματιστές θα αποκτήσουν τις άδειες. Ωστόσο, η τροπολογία δεν λύνει το βασικό πρόβλημα του διαγωνισμού που συνίσταται στο ότι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» διενεργείται μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και όχι πριν. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο, όπως ανέφεραν πρόσφατα οι εκπρόσωποι της καναλιών εθνικής εμβέλειας, κάποιος χωρίς χρήματα, να ανεβάζει το τίμημα των αδειών, όπως ακριβώς συνέβη στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Τέλος, η τροπολογία –που, σημειωτέον, κατατέθηκε και αυτή εκπρόθεσμα– παρέχει τη δυνατότητα σε δημοσιογράφους της ΕΡΤ Α.Ε. και του ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε. να εργάζονται παράλληλα ως ανταποκριτές στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή