Ο αμερικανικός στρατός λαμβάνει τα μέτρα του

Ο αμερικανικός στρατός λαμβάνει τα μέτρα του

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός στρατός προχωράει σε διεθνείς ασκήσεις, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα απέναντι σε μια πιο επιθετική Ρωσία και άλλες παγκόσμιες απειλές, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ανώτατος αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο ταξίαρχος της αμερικανικής αεροπορίας Τζον Χίλι, ο οποίος είναι επικεφαλής των ασκήσεων των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, εκτιμά ότι αξιωματούχοι στη χώρα του έχουν συνειδητοποιήσει πως θα πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα για τις σύνθετες απειλές που διαμορφώνονται σε όλα τα επίπεδα: τη γη, τη θάλασσα, τον αέρα, το Διάστημα και τον κυβερνοχώρο. Κάποια μικρότερης κλίμακας παιχνίδια πολέμου με διεθνές επίκεντρο έχουν ήδη λάβει χώρα, αλλά ο στόχος ήταν η διενέργεια πιο σύνθετων ασκήσεων έως το έτος 2020 με τη συμμετοχή δυνάμεων και από τις εννέα διοικήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αντί να δίνεται έμφαση σε μια ειδική περιοχή ή σε μια συγκεκριμένη στρατιωτική υπηρεσία, όπως π.χ. οι πεζοναύτες.

Κοινή παγκόσμια άσκηση

«Σταδιακά οδεύουμε σε μια κοινή παγκόσμια άσκηση, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να παίζουμε από την ίδια παρτιτούρα σε μια συνδυασμένη, παγκόσμια άσκηση», σχολίασε ο Χίλι. Κατά τη γνώμη του, τα παιχνίδια πολέμου και η εκπαίδευση είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να υπάρξει μια γενική δοκιμή ενόψει πιθανών συγκρούσεων.

Επιπλέον θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένα γιατί απηχούν τη διεθνή φύση των σημερινών στρατιωτικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοπολέμου. Ο Χίλι εξήγησε ότι το βασικό μέλημά του στην Ευρώπη είναι η Ρωσία και πως οι αξιωματούχοι παρακολουθούν προσεκτικά τις στρατιωτικές ασκήσεις της Μόσχας, Ζαπάντ, που ξεκινούν τον επόμενο μήνα και στις οποίες θα συμμετέχουν 100.000 άνδρες.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι Ρώσοι παρατηρητές παρέστησαν στις πρόσφατες ασκήσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά η Μόσχα δεν προέβη σε κάποια αντίστοιχη πρόσκληση για τα δικά της παιχνίδια πολέμου. «Δεν έχουν την ίδια διαφάνεια με εμάς», σχολίασε.

13.000 άνδρες

Η Ρωσία διατείνεται ότι στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος λιγότεροι από 13.000 άνδρες και άρα δεν χρειάζεται η παρουσία παρατηρητών. Ο Χίλι είπε ότι είναι θετική η αρχική αποτίμηση του εύρους των ασκήσεων που διενεργούνται κατά μήκος της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, με πάνω από 40.000 αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις, αλλά η άποψη αυτή θα είναι πιο ολοκληρωμένη τον Οκτώβριο. Σε μια προσπάθεια αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις ενίσχυσαν την παρουσία τους και την εκπαίδευσή τους στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τέσσερις νατοϊκές μονάδες με 1.000 άνδρες η καθεμία, στην Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λεττονία και την Πολωνία, χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Εντεκα ασκήσεις το 2018

Το 2018 ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει 11 μεγάλες ασκήσεις που θα εκτείνονται σε επίπεδο συμμαχικών χωρών, από την Ισλανδία και τη Βρετανία μέχρι τις χώρες της Βαλτικής και πιθανότατα τη Φινλανδία. Οι ασκήσεις αυτές θα συνδυάζουν αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή