Η «συνέργεια» επιτελείου Τραμπ με Μόσχα

Η «συνέργεια» επιτελείου Τραμπ με Μόσχα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει όντως συνέργεια του προεκλογικού επιτελείου Τραμπ με Ρώσους πράκτορες και στόχο τη χειραγώγηση της πορείας των εκλογών του 2016; Κάποιοι αναλυτές ισχυρίζονται πως τα ΜΜΕ υπερέβαλαν με τη θεωρία αυτή. Οτι η συνάντηση του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Τραμπ και του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με Ρώσους που σχετίζονται με το Κρεμλίνο μπορεί να ήταν αθώα. Ή ότι οι Ρώσοι πράκτορες ήθελαν να αποκαλυφθεί η συνάντηση επειδή δεν ήθελαν να στρατολογήσουν τους κ. Κούσνερ και Τραμπ ως πράκτορες, αλλά κυρίως να υπονομεύσουν το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Διαφωνούμε με αυτά τα επιχειρήματα. Πιστεύουμε ότι είμαστε αμφότεροι δίκαιοι και έμπειροι, με δεδομένο ότι έχουμε πολυετή εμπειρία στη CIA και στην αντιμετώπιση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Γνώμη μας είναι όχι μόνο ότι η ρωσική κυβέρνηση διενεργούσε κάποιου είδους επιχείρηση που αφορούσε την εκστρατεία Τραμπ, αλλά επίσης ότι είναι αδύνατο να αποκλείσουμε την πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Το αρχικό σχέδιο που εκπόνησαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχε μάλλον πολλά επίπεδα. Μπορεί να ξεκίνησε σαν μια επιχείρηση υπονόμευσης της προεδρικής καμπάνιας, καθώς και μια απόπειρα στρατολόγησης όσων συμμετείχαν σε αυτήν για να τους βοηθήσουν εν ευθέτω χρόνω, αυτά τα δύο δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Είναι η φύση των ρωσικών μυστικών επιχειρήσεων να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, παρέχοντας ευκαιρίες και άλλες δράσεις που επεκτείνονται πέρα από την αρχική πρόθεση.

Είναι π.χ. εξαιρετικά πιθανό η αρχική επιδρομή χάκερ στους σέρβερ της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών να είχε στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών προκειμένου να λάβει η Μόσχα γνώση των σχεδιασμών του Δημοκρατικού Κόμματος και της υποψηφίου προέδρου του. Μόλις προέκυψαν οι πληροφορίες, οι Ρώσοι ίσως είδαν πως έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν ή να παρεμποδίσουν την εκστρατεία. Κι όταν ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ απάντησε «Γουστάρω» στη μεσάζοντα του Κρεμλίνου για την παροχή αρνητικού υλικού, που εξασφάλισε η Ρωσία εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον, κάλλιστα οι Ρώσοι θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι βρήκαν μια πηγή, ένα σύμμαχο και ένα εν δυνάμει φορέα επιρροής στις εκλογές.

Φυσικά, για να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση της συνέργειας θα πρέπει να μάθουμε αν το επιτελείο Τραμπ συνέχισε να έχει συναντήσεις με Ρώσους εκπροσώπους μετά την πρώτη αρχική επαφή τον Ιούνιο του 2016. Οπως είπε πρόσφατα ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, «συχνά οι άνθρωποι όταν βρίσκονται σε ένα προδοτικό μονοπάτι δεν το γνωρίζουν ότι συμβαίνει αυτό, παρά μόνο όταν είναι ήδη πολύ αργά».

* Οι κ. John Sipher και Steve Hall είναι πρώην στελέχη της CIA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή