Δεν εγκαταλείπει τη συντηρητική του βάση ο Αμερικανός πρόεδρος

Δεν εγκαταλείπει τη συντηρητική του βάση ο Αμερικανός πρόεδρος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι οι σχέσεις του προέδρου Τραμπ με πολλά πολιτικά στελέχη –μέλη του κόμματός του στο Κογκρέσο, το 55% των Αμερικανών που δηλώνει ότι δεν εγκρίνει τις πρωτοβουλίες του, τον υπουργό Δικαιοσύνης του και πολλά πρώην στελέχη του Λευκού Οίκου– είναι οξυμένες αυτή την εποχή, μία ομάδα δεν έπαψε ούτε στιγμή να τον στηρίζει: η ηγεσία του Συντηρητικού κινήματος.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο κ. Τραμπ και τα μέλη της κυβέρνησής του πέρασαν τους πρώτους έξι μήνες τους στην κυβέρνηση καλλιεργώντας και ενισχύοντας τους δεσμούς τους με κεντρικούς «παίκτες» του Συντηρητικού κινήματος. Σε έναν Λευκό Οίκο, ο οποίος διακρίθηκε συχνά από έλλειψη οργάνωσης, η ηγεσία των Συντηρητικών εξασφάλισε πρωτοφανές επίπεδο προσοχής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε έτσι να επιδείξει μεγάλη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες μικρών και συχνά περιθωριακών πολιτικών οργανώσεων, που προωθούν τη συρρίκνωση του κράτους και της φορολογίας, τα συμφέροντα των ιδιοκτητών όπλων και εκείνα των μελών της Ευαγγελικής εκκλησίας.

«Ο κάθε υποψήφιος αναζητεί πολιτικές δομές, ικανές να του προσφέρουν κοινό, ψήφους και ενθουσιασμό. Ο Τραμπ συνειδητοποιεί την ανάγκη αυτή. Πού θα βρει ο Τραμπ τέτοιο κοινό; Στους πολέμιους της φορολογίας, στους κατόχους όπλων και σε όσους μάχονται κατά της άμβλωσης», λέει ο βετεράνος ακτιβιστής κατά της υπερβολικής φορολόγησης, Γκρόουβερ Νόρκουιστ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος έδωσε ξεκάθαρα σημάδια της συντηρητικής ιδεολογικής του κατεύθυνσης, εκδίδοντας απαγόρευση στράτευσης διεμφυλικών στρατιωτών, παρουσιάζοντας δέσμευση για την αντιμετώπιση συμμοριών ισπανόφωνων σε αμερικανικές πόλεις και ζητώντας από την αστυνομία να πάψει να είναι «τόσο γλυκιά» με όσους συλλαμβάνει με την αυτόφωρη διαδικασία. Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των νόμιμων μεταναστών στις ΗΠΑ, με έναν από τους συμβούλους του Τραμπ να καταγγέλλει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τον «κοσμοπολιτισμό» των δημοσιογράφων, οι οποίοι εμφανίζονταν επικριτικοί με το μέτρο.

Κλίμα εμπιστοσύνης

Η ακτιβίστρια κατά των αμβλώσεων, Μάρτζορι Ντέινενφελσερ, λέει ότι η οργάνωσή της έχει επιτύχει να οικοδομήσει ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης με τον πρόεδρο Τραμπ, παρά τις αρχικές της ενστάσεις και αμφιβολίες. «Καταλάβαμε ότι η στήριξή του δεν ήταν ευκαιριακή. Εχει αντέξει όλες αυτές τις πιέσεις και δεν λύγισε. Αυτό οφείλεται στον χαρακτήρα του και στον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να κάνει πολιτική», λέει η κ. Ντέινενφελσερ.

«Οι ψηφοφόροι έχουν αηδιάσει με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο. Παρά τις οχλήσεις μας, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δεν μας έχει δεχθεί στο γραφείο του από τον Ιανουάριο», λέει η Μπεθ Μάρτιν, ιδρύτρια της συντηρητικής οργάνωσης «Πατριώτες» των «Πάρτι τσαγιού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή