Νέες αποκαλύψεις για τους σχεδιασμούς ΣΥΡΙΖΑ το 2015

Νέες αποκαλύψεις για τους σχεδιασμούς ΣΥΡΙΖΑ το 2015

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέες λεπτομέρειες εμπλουτίζεται διαρκώς η εικόνα σχετικά με την περίοδο λίγο πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές του 2015 και αμέσως μετά, καθώς το ένα μετά το άλλο στελέχη εκείνης της εποχής καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία για όσα συνέβησαν. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε (liberal.gr), έκανε αναφορά σε σχεδιασμό που υπήρχε πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, για εθνικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οπως είπε, το συγκεκριμένο σχέδιο είχε παρουσιάσει ο κ. Γιάννης Δραγασάκης στις αρχές Νοεμβρίου του 2014 σε περιφερειακή σύσκεψη στην Τρίπολη. «Τότε, και παρουσία περίπου 100 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Πελοπόννησο, ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε με σαφήνεια τονίσει ότι από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αφενός η συγκρότηση Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους (με συμμετοχή και εκπροσώπων της Κομισιόν και της ΕΚΤ), αφετέρου η εθνικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών».

Μετατροπή μετοχών

Ο κ. Πετράκος έκανε αναφορά σε τροπολογία που είχε ετοιμαστεί και προέβλεπε τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών σε κοινές, ώστε να περάσουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Μάλιστα, όπως αναφέρει, επειδή τίποτα από αυτά δεν έγινε, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, γύρω στις 25 Φεβρουαρίου του 2015, με αντικείμενο την ενημέρωση των βουλευτών για την ενδιάμεση συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ο ίδιος ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν έγιναν όσα είχαν προετοιμαστεί.

Αναφορικά με τις επαφές της κυβέρνησης με τη Βενεζουέλα, ο κ. Πετράκος ανέφερε: «Γνωρίζω ότι υπήρχαν συζητήσεις όχι μόνο με το καθεστώς της Βενεζουέλας, αλλά και με πολλούς άλλους, όπως με το Ιράν. Γνωρίζω μάλιστα ότι είχε γίνει μια ερώτηση προς τη διοίκηση των ΕΛΠΕ κατά πόσον μπορούν να διυλίσουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα εφόσον παραστεί ανάγκη. Και αυτό επειδή το πετρέλαιο της λατινοαμερικανικής χώρας είναι πιο “βαρύ” από άλλα και άρα δύσκολο να διυλιστεί, χρειάζεται επομένως πρώτα να αναμειχθεί με πιο ελαφρύ αργό. Αυτός είναι και ο λόγος που είχαν ερωτηθεί σχετικά τα ΕΛΠΕ».

Ο πρώην βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και σε μια συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με το προεδρείο της Κ.Ο. τον Απρίλιο του 2015, όταν, παρά την περί του αντιθέτου απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προχώρησε σε πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ. Στη συνάντηση εκείνη, όπως λέει, πρότεινε στον πρωθυπουργό «να απευθυνθούμε και πάλι στον κόσμο, θέτοντας σε εκείνον το δίλημμα με ένα καθαρό ερώτημα: Είτε αλλαγή νομίσματος, είτε 3ο μνημόνιο. “Αν πάμε στη δραχμή μπορεί σε ένα χρόνο από σήμερα να έχουμε ανάπτυξη, αλλά οι έξι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι” μου απάντησε ο Τσίπρας. Δηλαδή είχε αποφασίσει από τον Απρίλιο ότι θα ψηφίσει μνημόνιο. Αυτός είναι και ο λόγος που από τον Φεβρουάριο του 2015 και μετά είχαν πάψει να γίνονται συζητήσεις στην Κ.Ο. Τις αποφάσεις τις ελάμβανε αποκλειστικά ένα στενό επιτελείο, υπό τους Τσίπρα, Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Τσακαλώτο και Σταθάκη». Τέλος, ο κ. Πετράκος ανέφερε ότι μετά το δημοψήφισμα, στις 9 Ιουλίου του 2015, από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας κατατέθηκε στον πρωθυπουργό «εμπεριστατωμένη μελέτη εξόδου από το ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή