ΠΟΕ – ΟΤΑ: Λιγότερη δουλειά, περισσότερη άδεια

ΠΟΕ – ΟΤΑ: Λιγότερη δουλειά, περισσότερη άδεια

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις μερικές εβδομάδες μετά τα βουνά σκουπιδιών στους δρόμους των μεγάλων πόλεων λόγω των πολυήμερων κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και αφού οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων υπέγραψαν νέες συμβάσεις εργασίας «για λόγους δημοσίας υγείας», ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σπεύδει να υπογράψει προνομιακές ρυθμίσεις για τους καθαριστές και άλλους τεχνικούς που εργάζονται στους δήμους.

Συγκεκριμένα, περισσότερες μέρες, από τρεις έως πέντε αναλόγως με την ειδικότητα, άδειας και λιγότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα προβλέπει η Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στη σύμβαση επίσης αναφέρεται ότι προκειμένου να επωφεληθεί κάποιος υπάλληλος ΟΤΑ των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπονται, πρέπει το σωματείο στο οποίο ανήκει να είναι μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι σύλλογοι-μέλη θα παρέχουν σχετικές βεβαιώσεις διάρκειας ενός έτους στους εργαζομένους, έτσι ώστε να διασφαλίζουν τις συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, η υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας εκκρεμούσε από το 2009.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων, τόσο στην αποκομιδή όσο και σε άλλες θέσεις που έχουν σχέση με τα απορρίμματα, όπως, π.χ. στην ανακύκλωση, δικαιούνται πέντε επιπλέον μέρες άδειας τον χρόνο.

Ταυτόχρονα, μετά τη συμπλήρωση πέντε χρόνων, χορηγείται επιπλέον άδεια τριών ημερών σε όσους εργάζονται στις παρακάτω κατηγορίες ή ασκούν τις κάτωθι δραστηριότητες:

• Αποκομιδή, συγκομιδή, επιστασία και μεταφορά απορριμμάτων.

• Ταφή και εκταφή νεκρών.

• Ασφαλτόστρωση.

• Αποχέτευση.

• Τουαλέτες.

• Συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών.

• Οικοδομικές εργασίες, ξυλουργοί, μαραγκοί, κτίστες, ελαιοχρωματιστές, σιδεράδες, ηλεκτρολόγοι.

• Υδρευση (τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή, συντήρηση και επισκευή του δικτύου ύδρευσης) αλλά και γενικά οι υδραυλικοί.

• Εργασίες πρασίνου, κηπουροί και ανθοκόμοι.

• Εργασίες συντήρησης του εναέριου Δημοτικού Ηλεκτρικού Δικτύου Φωτισμού.

• Δημοτικά σφαγεία.

• Ψυκτικοί.

• Οδηγοί ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και οι οδηγοί των λεωφορείων.

• Τοποθετητές κεραμικών σκεπών και όλοι οι τεχνίτες που ασχολούνται με την επισκευή των κεραμοσκεπών.

Επίσης, όλοι οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων ειδικοτήτων προβλέπεται ότι θα απασχολούνται σε μειωμένο ωράριο, 32 ώρες την εβδομάδα, χωρίς όμως να περικοπούν αντίστοιχα και οι αποδοχές τους.

Επίσης, οι δήμοι που απασχολούν γυναίκες είτε ως υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης είτε ως υπαλλήλους μερικής απασχόλησης, αναλαμβάνουν την υποχρέωση σε περίπτωση εγκυμοσύνης να μην τις τοποθετούν σε νυχτερινές βάρδιες. Σε κάθε περίπτωση, αμέσως μόλις το ζητήσουν, επιβάλλεται να εξαιρούνται από τις νυχτερινές βάρδιες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα autodioikisi.gr, η ειδική συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε σε αντικατάσταση της προηγούμενης ισχύει επ’ αόριστον.

Εκτός των άλλων, προβλέπονται συνδικαλιστικές άδειες αμειβόμενες οι οποίες επιβαρύνουν τον εργοδότη, δηλαδή τον δήμο στον οποίο απασχολείται ο εργαζόμενος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή