Σχέδιο για σταδιακή μείωση των επικουρικών της Εθνικής

Σχέδιο για σταδιακή μείωση των επικουρικών της Εθνικής

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για τη σταδιακή μείωση των επικουρικών που καταβάλλονται στους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας σχεδιάζει να παρουσιάσει η διοίκηση της τράπεζας στους εργαζομένους, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να διατηρηθεί.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η Εθνική επιβαρύνεται κάθε χρόνο με 100 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το έλλειμμα του επικουρικού ταμείου (ΛΕΠΕΤΕ), κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση επικουρική σύνταξη που καταβάλλεται στους συνταξιούχους της Εθνικής διαμορφώνεται σε 750 ευρώ, όταν η μέση επικουρική σύνταξη του ενιαίου ταμείου είναι περίπου 200 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ προσεγγίζουν τους 16.500. Οπως σημειώνουν πηγές της ΕΤΕ, η τράπεζα δεν έχει καμία υποχρέωση να καλύπτει το έλλειμμα του επικουρικού, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για χρηματοδότηση αλλά για «δάνειο». Τονίζουν ότι σε καμία άλλη τράπεζα δεν υπάρχει τέτοιο καθεστώς, ενώ αυστηρή σύσταση για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος έχει αποστείλει και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Σε επιστολή που παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, σημειώνεται: «Οπως είναι γνωστό, με βάση τον νόμο και τις χαρακτηριστικές ιδιότητές του, ο ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί λογαριασμό- πρόγραμμα καθορισμένων εισφορών, χωρίς να υφίσταται νομική δέσμευση της Εθνικής ή εγγυητική ευθύνη της για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων του». Ο κ. Φραγκιαδάκης σημειώνει στην επιστολή ότι «η συνέχιση της καταβολής των συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ κατέστη εφικτή επειδή η ΕΤΕ, χωρίς να υπέχει καμία εκ του νόμου συμβατική υποχρέωση, παρείχε ορισμένες ταμειακές διευκολύνσεις στο ΛΕΠΕΤΕ, με τη μορφή δανείου και ρητή αναφορά ότι ο ΛΕΠΕΤΕ οφείλει να επιστρέψει στην ΕΤΕ τα σχετικά δανεισθέντα ποσά». «Σας γνωρίζουμε ότι δεν είναι πλέον δυνατή η παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων από την ΕΤΕ» διευκρινίζει και καλεί τη διαχειριστική επιτροπή να λάβει «τα εντός τριμήνου αναγκαία μέτρα, ώστε η μη παροχή πρόσθετων ταμειακών διευκολύνσεων της ΕΤΕ προς το ΛΕΠΕΤΕ να μην θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεων. Συγχρόνως, η ΕΤΕ δηλώνει την πρόθεσή της, κατά τη διάρκεια της ως άνω τρίμηνης προθεσμίας, να στηρίξει τον ΛΕΠΕΤΕ κατά τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη λύση για τη διασφάλιση των συντάξεων».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΤΕ θα παρουσιάσει στις επαφές της με τους εργαζομένους πρόταση για τη σταδιακή, σε βάθος χρόνου, μείωση των επικουρικών συντάξεων αντί της άμεσης προσαρμογής στο καθεστώς που ισχύει για όλους τους συνταξιούχους. Να σημειωθεί ότι το ταμείο δίνει ακόμη 14 συντάξεις, που κυμαίνονται από 350 έως 750 ευρώ, ενώ υπάρχουν και επικουρικές πρώην διευθυντικών στελεχών που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ τον μήνα. Εργοδότης και εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στην τράπεζα έως το 2005 καταβάλλουν εισφορές 9% και 3,5% αντίστοιχα και το έλλειμμα που εμφανίστηκε πριν από 10 και πλέον χρόνια διευρύνεται συνεχώς, εξαιτίας και των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει να αποσείσει τις ευθύνες της που είναι πολλές και μεγάλες απέναντι στον Λογαριασμό. Σημειώνουν μάλιστα, ότι υπάρχει ήδη αγωγή του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής για την προστασία του λογαριασμού επικούρησης, η εκδίκαση της οποίας έχει οριστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή