Netflix και Amazon φαίνεται ότι αλλάζουν (και) τον κινηματογράφο

Netflix και Amazon φαίνεται ότι αλλάζουν (και) τον κινηματογράφο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν μιλάμε για διαδικτυακές ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Netflix και το Amazon Prime, το μυαλό συνήθως πηγαίνει στις δεκάδες ποιοτικές τηλεοπτικές σειρές που αυτές έχουν τα τελευταία χρόνια δημιουργήσει, αλλάζοντας πλήρως το τοπίο και τις ψυχαγωγικές συνήθειες των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως οι νέοι γίγαντες των οπτικοακουστικών παραγωγών έχουν ήδη περάσει και στην επόμενη «πίστα». Αυτή βέβαια δεν είναι άλλη από τον κινηματογράφο, μπαίνοντας μάλιστα απευθείας στον κορυφαίο ανταγωνισμό μαζί με τις παραδοσιακές δυνάμεις της βιομηχανίας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το brandname του Netflix αξίζει ήδη 1,5 φορά παραπάνω από εκείνο της 21st Century Fox…

To 2015, έχοντας καβαλήσει το κύμα της επιτυχίας, το Netflix παρουσιάζει την πρώτη του κινηματογραφική παραγωγή: το «Beasts of No Nation» διά χειρός του σκηνοθέτη Κάρι Φουκουνάγκα («True Detective») και με τον Ιντρις Ελμπα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ήταν ένα εξαιρετικό πολεμικό δράμα, που δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει τις παραγωγές των παραδοσιακών στούντιο. Το ίδιο και ακόμα παραπάνω συμβαίνει με το πιο πρόσφατο «Okja» του Κορεάτη Joon-ho Bong, το οποίο βρέθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του περασμένου Φεστιβάλ Καννών. Αυτό το τελευταίο δεν είναι μικρή υπόθεση. Οι αμιγώς «κινηματογραφικοί» επισκέπτες της Κρουαζέτ υποδέχτηκαν μάλλον ψυχρά τους εκπροσώπους της πλατφόρμας που κυκλοφορεί τις ταινίες διαδικτυακά, αδιαφορώντας για την πατροπαράδοτη διανομή στις αίθουσες – ακόμη και ο πρόεδρος της επιτροπής, Πέδρο Αλμοδόβαρ, σημείωσε πως «η οθόνη για τις ταινίες δεν πρέπει να είναι μικρότερη από την καρέκλα όπου κάθεσαι».

Ολα αυτά ωστόσο είναι θέμα χρόνου να περιοριστούν. Παρόμοιες αντιδράσεις άλλωστε –μέχρι και σιωπηρός αποκλεισμός– υπήρξαν αρχικά και στα τηλεοπτικά βραβεία για τις σειρές του Netflix και του Amazon, αλλά πλέον εκεί αυτές κυριαρχούν. Δεν μπορούμε φυσικά να ξέρουμε με βεβαιότητα εάν η όλο και αυξανόμενη παραγωγή από τα συγκεκριμένα μέσα θα αλλάξει την ταυτότητα (και) της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Oταν όμως σταρ όπως ο Μπραντ Πιτ («War Machine»), η Τίλντα Σουίντον («Okja»), ο Τζεφ Μπρίτζες («Το μόνο αγόρι στη Νέα Υόρκη») κ.ά. παίζουν πλέον πρόθυμα σε αυτές τις ταινίες, τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν τον δρόμο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή